Simić: SAD žele vladu SNS i DS

Amerikanci opet u ulozi vatrogasaca

04. jula 2012

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić ocenio je da je za SAD poželjnije da novu Vladu Srbije formiraju Srpska napredna stranka (SNS) i Demokratska stranka (DS), i da u nju budu uključeni i Socijalistička partija Srbije (SPS) i neke druge stranke.

„Čini se da bi za SAD vlada koju bi predvodile SNS i SPS bila manje poželjna nego neka velika koalicija, koja bi obuhvatala bar SNS i DS, ako ne i SPS i druge”, rekao je Simić za današnji novosadski „Dnevnik”.

Ocenio je da nije ni malo slučajno to što je u posetu Srbiji doputovao zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker, kao i što će u poseti Beogradu 8. i 9. jula boraviti i pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon.

„Ne treba mnogo razmišljati da bismo zaključili da postoje samo dva razloga koji mogu naprasno dovesti visoke američke funkcionere u Beograd. Jedan se zove Kosovo, drugi formiranje vlade, a pošto su te dve stvari međusobno povezane, mislim da je i Amerika odlučila, pomalo kasno, da se umeša u formiranje Vlade Srbije pa zato to malo i bode oči”, naveo je Simić.

Prema njegovim rečima, „mnogi podozrevaju” da će SAD insistirati da se u Skupštini Srbije stvori dvotrećinska većina, koja će potom moći da menja Ustav Srbije, odnosno da prizna Kosovo.

“Tako je bilo i devedesetih godina prošlog veka, i u prošloj deceniji. SAD bi obično prepuštale drugima, Evropljanima i ne znam kome, da vode stvari na Balkanu, a kada bi zagustilo, onda bi Amerikanci došli u poslednjem trenutku, kao vatrogasci, da zaštite određene interese. Tako je praktično već 20 godina i slučaj je to i sad”, ocenio je Predrag Simić.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga