Simić: Beogradu preostaje prihvatanje Ahtisarijevog plana

Predrag Simić smatra da će Beogradu odbijanje Ahtisarijevog plana predstavljati blokadu na putu ka EU

23. avg 2011

Profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka dr. Predrag Simić ocenio je danas da je posle posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, jasno da će posledica odbijanja Ahtisarijevog plana za Kosovo biti blokada puta u Evropsku uniju (EU).

„Beogradu će preostati da prihvati sprovođenje Ahtisarijevog plana, a ako ne prihvati, cena je blokada puta ka EU“, rekao je Simić agenciji Beta.

On je rekao da je prihvatanje Ahtisarijevog plana na Kosovu najvažnija poruka nemačke kancelarke i da više nema dileme šta Beograd očekuje u nastavku procesa pridruživanja EU.

Simić je podsetio da Ahtisarijev plan predviđa neku vrstu autonomije za sever Kosova i dodao da će prihvatanje tog plana biti uslov da Beograd nastavi borbu za datum početka pregovora sa EU.

„Određene veze između Srbije i severa Kosova, neke paralelne institucije će postojati. Postoje i u Ahtisarijevom planu i postojaće i dalje“, rekao je Simić upitan o poruci Merkelove o ukidanju paralelnih institucija na severu Kosova.

On je rekao da je dolazak nemačke kancelarke u Beograd prva poseta lidera jedne članice grupe najrazvijenijih zemalja sveta G7, od proglašenja nezavisnosti Srbije 2006. godine, što samo po sebi govori značaju te posete.

„Taj značaj utoliko je veći, jer je Nemačka u trenutku duboke privredne krize u Evropi verovatno najstabilnija privreda i oslonac čitave evro-zone“, rekao je Simić.

Prema njegovim rečima posetom Angele Merkel Beogradu potvrđena je evropska perspektiva Srbije i stavljena tačka na dalje uslove, nakon što je Srbija ispunila obaveze prema Haškom tribunalu.

Dalji napredak Srbije ka EU vezan je za ispunjavanje opštih Kopenhagenških kriterijuma i dijalog sa Prištinom, odnosno uspostavljanje modela za Kosovo koji nije uslovljen formalnim priznanjem, rekao je Simić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga