Sikimić: Vidna je tolerancija fašizma

Ne može se očekivati bolje od države u kojoj su MUP i sudstvo samo instrumenti

02. dec 2015

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić izjavio je danas da su državni organi, time što još uvek nisu doneli Zakon o okupljanju građana, omogućili neonacističkim i fašističkim grupa javno okupljanje.

Organizacije „Obraz“, „Naši“, „Nacionalni stroj“ i pojedini manji građanski nacionalistički pokreti organizovali su u subotu miting u centru Novog Sada u znak podrške Rusiji i obeležavanja 97 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Srđan Sikimić je za Radio 021 kazao da „Obraz“ formalno-pravno ne postoji, već posluje potpuno ilegalno, ali i da ta ilegala nije predmet policije. On je ocenio da bi policija i te kako trebalo da se bavi ovim organizacijama i da je vidna tolerancija fašizma.

„Mi trenutno, već mesec dana, imamo pravnu prazninu, pošto je Ustavni sud odlučio da proglasi Zakon o okupljanju građana neustavnim. U ovom trenutku imamo potpuno neuređenu oblast javnog okupljanja, a to dozvoljava raznoraznim grupama, pa i ovim neonacističkim i fašističkim, da se javno okupljaju i izražavaju svoje stavove, a koje je društvo odavno ocenilo kao neprihvatljive“, kazao je predsednik Advokatske komore Vojvodine.

Prema njegovim rečima, samim tim, organi gonjenja formalno nemaju instrument da spreče takvo okupljanje.

„Pri tom, zakonodavac, odnosno parlament ovu situaciju još uvek nije rešio, jer nije dobio novi predlog zakona od ovlašćenog predlagača, koji bi trebalo da bude MUP“, dodao je Sikimić.

On je istakao i da je za njega nedopustivo da prođe tako dug vremenski period.

„A da smo mi u situaciji da postoji latentna opasnost okupljanja raznoraznih organizacija, pojedinaca, sumnjivih načina delovanja na ulicama – a da mi, kao obični građani, nećemo moći da imamo nikakvu zaštitu od onih koji su za to nadležni. Prosto postoji jedan zatvoreni krug u kojem su najugroženiji građani“, naveo je Sikimić.

On je ocenio i da smo, kao društvo, skloni greškama i ispravljanju istih tek kada je šteta učinjena, te da se ne može bolje očekivati od države u kojoj su MUP i sudstvo samo instrumenti.

„Kod nas je u mentalitetu da sačekamo da se neko zlo dogodi da bismo krenuli u intervenciju. Tužilaštvo je tek strogo hijerarhijska organizacija koja je potpuno zastarela u funkcionisanju i ovako radi od 1945. godine, po uputstvima drugih instanci. Ali, to je za onu temu reforme pravosuđa, koja je kod nas kobajagi počela, iako istinski nikad nije. Te takozvane reforme kod nas su u stvari samo procesi u kojima su pojedine vlasti pokušavale da stave pod kontrolu nezavisnu sudsku vlast i ništa drugo. To se proglašava reformom pravosuđa i radi decenijama, nije to specijalitet sadašnje vlasti“, zaključio je Sikimić.

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga