Sikimić: Arogantni i bahati ministar ujedinio advokaturu kao nikad ranije

Bilo koji akt državne uprave je apsolutno neprimeren za odnos sa advokaturom

03. okt 2014

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić optužio je danas ministra pravde Nikolu Selakovića da pokušava da “podržavi” advokaturu i da iznosi “grube neistine” na račun advokata.

“Arogantan i bahat odnos ministra u potpunosti je ujedinio advokaturu i nije zapamćeno na ovim prostorima da je ostvareno takvo jedinstvo među advokatima”, rekao je Sikimić. za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, javna demonstracija Selakovićeve namere da stavi advokaturu pod državnu kontrolu bio je njegov pokušaj da stavi van snage Uputstvo Advokatske komore Srbije za sprovođenje obustave rada, kroz pozivanje na član 57. Zakona o državnoj upravi.

“Ne postoji mogućnost da se na advokaturu primeni taj zakon jer smo mi po članu 67. Ustava Srbije samostalna i nezavisna služba, a po Zakonu o advokaturi i samoregulirajuća. Dakle, bilo koji akt državne uprave je apsolutno neprimeren za odnos sa advokaturom”, istakao je Sikimić.

Dodao je da je “zaprepašćen” činjenicom da je Vlada Srbije postupila po zahtevu Ministarstva pravde i donela rešenje kojem je obustavila od izvršenja Uputstvo Advokatske komore Srbije.

“Naš je utisak je da je ministar doveo u zabludu vladu, jer je to nešto što uopšte nije u nadležnosti vlade niti vlada o tome uopšte treba da raspravlja. Na delu je pokušaj revizije Ustava od strane ministarstva”, rekao je Sikimić.

On je odbacio i primedbe ministra Selakovića da su se advokati navodno kasno setili da protestuju protiv Zakona o javnom beležništvu, odnosno tek kada su notari počeli sa radom.

Sikimić je rekao da je to “apsolutna neistina” jer je Advokatska komora Srbije imala čitav niz sastanaka sa predstavnicima Ministarstva pravde u vreme kada je Zakon o javnim beležnicima donošen, o čemu postoji i čitav niz pisanih dokumenata, u kojima je advokatura izrazila svoje stavove.

“Ali, odredbe tog zakona iz 2011. godine nisu predviđale oduzimanje poslova od advokata. Dakle, one su ostavljale mogućnost da advokati i dalje sačinjavaju određene isprave, izjave, dokumenta i tako dalje”, naveo je Sikimić.

On je podsetio da je Zakon o javnom beležništvu tri puta menjan otkako je Nikola Selaković na mestu ministra pravde i optužio ga da to namerno prećutkuje u javnosti.

“A upravo tim izmenama je oduzeto pravo advokatima da obavljaju određene poslove. Nije nam jasno zbog čega to ne saopštava javnosti”, kazao je Sikimić.

On je naveo da advokati, za razliku od onoga što Selaković tvrdi, za svoje poslove odgovaraju svojom celokupnom imovinom i obavezom osiguranja od profesionalne odgovornosti.

“Advokatura je, pored Srpske pravoslavne crkve i Matice srpske, najstarija institucija na ovim prostorima”, rekao je Srđan Sikimić.

Prema njegovim rečima, na dnevnom redu Skupštine Srbije sada je i Predlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji takođe predviđa čitav niz poslova koji se oduzimaju advokaturi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga