Sijarto: SVM i mađarska vlada su strateški saveznici

„Promocija mađarskih interesa nije samo promocija Mađara u Vojvodini nego i Mađarske“

05. apr 2016

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto je prilikom današnje posete Savezu vojvođanskih Mađara (SVM) u Subotici izjavio da su SVM i mađarska vlada strateški saveznici i da su odnosi dve države “na vrhuncu”.

„Mi izuzetno cenimo napore Vlade Srbije i posebno nastojanja u kojima učestvuje i SVM koji je omogućio da pokrenemo jedan sveobuhvatan ekonomski razvojni plan sa povoljnim kreditnim uslovima i nepovratnom pomoći koju pruža Vlada Mađarske i tako pomaže mala i srednja preduzeća u oblasti turizma i poljoprivrede“, rekao je Sijarto novinarima u prostorijama SVM-a.

On je kazao da ovaj program odgovara i državi i Mađarima u Vojvodini jer će rezultati biti vidljivi u Srbiji.

„Mađari u Vojvodini predstavljaju najjaču sponu i zbog toga je interes obe države da vojvođanski Mađari budu zastupljeni na svim nivoima i da imaju jedinstvenu političku snagu“, rekao je Sijarto.

On je dodao i da je sa Vladom Srbije postignut dogovor oko povećanja broja graničnih prelaza između dve zemlje, kao i da će Mađarska i dalje podržavati ulazak Srbije u Evropsku uniju i samim tim uticati i na bolji kvalitet života Mađara u Vojvodini.

„Nikada nećemo dozvoliti da bilo koja institucija iz Brisela nekim svojim postupkom ili merom ovaj proces blokira jer Srbija zaslužuje članstvo u EU“, kazao je Sijarto.

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor rekao je da su u poslednje dve godine, zahvaljući naporima sa obe strane, odnosi između dve države dostigli istorijski maksimum i da ovakva saradnja predstavlja primer i u regionu.

„Ovakvi odnosi su izuzetno važni jer stabilni i trajni dobri odnosi predstavljaju posebnu vrednost za nas Mađare u Vojvodini i za sve građane Srbije“, kazao je Pastor.

On je dodao i da finansijski program Vlade Mađarske ujedno predstavlja i interese domaćih preduzetnika i ocenio da će program doprineti boljitku, budžetskoj stabilnosti i ekonomskom razvoju cele države.

Pastor je rekao da je lista na čelu sa SVM-om jedina mađarska lista koja na izbore izlazi sa ambicijom da sačuva svoju političku snagu i da je to, u ovakvim turbulentnim vremenima, elementarni interes Mađara u Vojvodini.

„Promocija mađarskih interesa nije samo promocija Mađara u Vojvodini nego i Mađarske“, kazao je Pastor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga