ŠID: Vlast prekomponovana 30. avgusta, naprednjaci srušili demokrate

Vlast u Šidu konstituisana je, odnosno prekomponovana 30. avgusta. Novu skupštinsku većinu čini 21 odbornik iz tri odborničke grupe - Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije i koalicije oko Socijalističke partije Srbije

15. okt 2012

Nakon formiranja ove lokalne koalicije, došlo je, naime, do promene vlasti u Skupštini opštine Šid, koju je donedavno predvodila Demokratska stranka.

Uspostavljanje vlasti u ovoj sremskoj varoši odvijalo se uz zanimljive kombinatorike, preletenja i prilagođavanja opcija koje su, činilo se, bile nepomirljive do postizbornog perioda. Uz javna slavlja i vatromete lokalna većina formirana je i na gradskim ulicama, ne samo u skupštinskim klupama. Prvu vlast nakon majskih izbora skrojila je tanka većina od 39 odbornika u lokalnom parlamentu već 6. juna. Za predsednika Skupštine opštine Šid tom prilikom izabran je Željko Brestovački, nekadašnji predsednik opštine, koji je sa mesta prvog čoveka Šida prešao u klupe Skupštine Vojvodine kao poslanik DS. Za njegovog zamenika izabran je dr Branislav Mauković iz SPS-a, a predsednica opštine po drugi put je postala Nataša Cvjetković iz DS, kojoj su šidski odbornici dali priliku da grad vodi još četiri godine. Elem, prvu vlast u Šidu nakon izbora činili su DS, SPS i DSS.

Ona nije dugo trajala jer je u vreme dok su novoizabrani opštinski čelnici bili na godišnjem odboru došlo do preokreta. Doduše, samo na ulici, gde je proslavljena nova vlast koju su, pod palicom Branislava Maukovića, preuzeli SNS, SPS i DSS. Ta većina, međutim, nije ozvaničena i potvrđena jer je Željko Brestovački, inače gazda u Opštinskom odboru DS, uspeo da pridobije Ligu socijaldemokrata Vojvodine te je, uz packe neposlušnom SPS-u, okupio novu – sastavljenu od predstavnika DS, LSV i DSS. I ova je kombinacija, ubrzo se pokazalo, bila na staklenim nogama.

Klupko se raspetljalo na trećoj sednici šidske opštine, koju su demokrate napustile, a vlast je napravila koalicija SNS, SPS i DSS. Za novog predsednika Skupštine opštine Šid, zahvaljujući 21 odborničkom glasu, izabran je socijalista dr Branislav Mauković, doktor veterinarskih nauka, a za njegovog zamenika dr Željko Fajfrić.Novipredsednik opštine Šid, nakon prekompovanja vlasti, je ekonomista Nikola Vasić. Ovaj naprednjak već se oprobao u vlasti, a devedesetih godina dogurao je do važne pozicije u tadašnjem, saveznom Ministarstvu trgovine, kao predstavnik Srpske radikalne stranke. Za njegovog zamenika izabran je Srđan Malešević.

Ova sednica lokalnog parlamenta prekinuta je nakon izbora novih funkcionera, a nova je zakazana za polovinu septembra, kada će se razmatrati rebalans opštinskog budžeta. Nataša Cvjetković i Željko Brestovački su osporili legitimnost novoformirane lokalne vlasti i najavili da će se tim povodom obratiti Upravnom sudu i nadležnom ministarstvu, a već su se obratili Agenciji za borbu protiv korupcije zbog sukoba interesa dva odbornika DSS-a zbog obavljanja nespojivih javnih funkcija.

Elem, jedino zajedničko svim izbornim takmacima u ovoj opštini su jednaka obećanja: nova radna mesta i nove investicije, što podrazumeva realizaciju projekta gasifikacije industrijske zone, potom renoviranje sportske hale, pomoć poljoprivredi… Dosad su se bavili jedino sobom, svim silama braneći odborničke stolice.

Slađana Gluščević

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga