SHARE: Zabrinjavajući trend ugrožavanja sloboda

Uočena tendencija da različiti akteri pokušavaju da obeshrabre građane i medije da se slobodno izražavaju na internetu

10. avg 2014

Tokom juna i jula ove godine, SHARE Defense je zabeležio šest slučajeva ozbiljnih tehničkih napada, tri primera pritiska na online medije i novinare, pet slučajeva pretnji i pritisaka na novinare i online medije u lokalnim zajednicama, dve sudske presude koje mogu da utiču na slobodu izražavanja i informisanja, kao i po dva slučaja izražavanja zabrinutosti i pisma u vezi sa stanjem internet i medijskih sloboda u Srbiji.

SHARE ocenjuje u svom izveštaju da slučajevi koji su se desili u prethodna dva meseca pokazuju zabrinjavajući trend ugrožavanja sloboda u digitalnom okruženju.

Najezda hakerskih napada

Ova organizacija je upozorila da se u periodu koji se analizirao desila „najezda hakerskih napada“.

Analiza obuhvata hakerske napade na sajt Peščanika, nakon kritike doktorskog rada ministra Nebojše Stefanovića.

SHARE je podsetio i na napad na portal Kurira, regionalne informativne agencije Jugpress, blog „Dva u jedan“, ali i na napad na zvanični sajt predsednika Srbije.

U izveštaju se ističe i napad na portal CINS-a.

„Podneli smo krivičnu prijavu i nakon tri-četiri meseca neprestanih poruka od policije o tome šta mi treba da uradimo i da istražimo da bi oni uopšte započeli svoju istragu, rešili smo da progovorimo o tome”, podsetio je SHARE na tadašnju izjavu direktora CINS-a Branka Čečena.

SHARE ocenjuje da nije jasno zbog čega se ovi procesi ne pomeraju sa “nulte tačke”, imajući u vidu da je reč o ozbiljnim krivičnim delima kojima se ugrožava rad nezavisnih medija i utiče na slobodu informisanja.

Kako bi se stalo na put tehničkim napadima na mreži, dodaje se, neophodno je da nadležni organi delotvornije upotrebe raspoložive resurse i bolje sarađuju sa oštećenima.

Pritisci na medije: Pretnje, privođenja i zabrane

SHARE je u izveštaju analizirao i pritiske na medije i novinare i podsetio na privođenje novinara RTV Mladenovac Dragana Nikolića, koji je na svom Fejsbuk profilu preneo deo kritičkog teksta o menadžeru grada Beograda Goranu Vesiću.

Mediji cenzuraPrijavu protiv Nikolića je policiji podneo poslanik SNS iz Mladenovca Milorad Cvetanović zbog “nanošenja štete i kvarenja ugleda visokih funkcionera te partije”, a povodom ovog slučaja reagovala je i Evropska federacija novinara.

U izveštaju o analizi internet sloboda u Srbiji ističe se i slučaj Natalije Miletić, koja je premijeru Aleksandru Vučiću na zajedničkoj konferenciji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel  postavila pitanja da li optužbe u vezi sa cenzurom medija mogu da ugroze put Srbije ka EU i da li ga je Merkel savetovala šta da radi sa plagijatorima.

Odgovor nije dobila, a podseća se i da su neposredno posle konferencije ljudi iz ambasade Srbije u Berlinu rekli novianrki da više ne traži akreditaciju.

Nakon ovih događaja, podseća SHARE, dnevni list Informer je na naslovnoj strani objavio da je “slobodna novinarka” izazvala skandal i Vučiću i Merkelovoj postavila “medijsku sačekušu”.

U izveštaju se navodi i slučaj novinarke CINS-a Milice Šarić, koju je izvređao ministar Velimir Ilić, nakon čega joj je u znak izvinjenja poslao 101 ružu, koje je ona vratila, kao i na slučaj bivšeg šefa deska u Večernjim novostima Srđana Škora, koji je nakon kritičkog komentara na račun Vlade Srbije smenjen i koji je, nakon svega, pokrenuo i svoj blog.

Pretnje i odgrizanjem ušiju

SHARE je podsetio i na probleme lokalnih novinara i u svom izveštaju istakao pretnje novinaru Nenadu Tomiću iz Rume, koje mu je, dodaje se, uputio vlasnik lokalnog hotela Dušan Dragišić.

On je, navodi SHARE, Tomiću pred brojnim svedocima zapretio da će mu „odseći uši i odgristi nos“ i uputio i niz drugih pretnji i uvreda.

U Rumi su pretnje upućene i novinaru Telegrafa, navodi se u izveštaju. Naime, vlasnik jednog privatnog preduzeća je zbog kritičkog pisanja ovog lista rekao novinaru tog medija „Mene poštenog ste našli da prozivate! A posle se pitate zašto premlaćuju novinare?!” i, pored tužbe, najavio i fizički obračun.

Share je podsetio i na slučajeve pretnji aktivisti Draganu Muraru iz Obrenovca, vređanje i pretnje novinarima u Smederevu, Nišu i Grockoj.

U izveštaju u novinarskim i slobodama na internetu, ova organizacija je podsetila i na reakcije međunarodnih zvaničnika i organizacija u kojima se izražava zabrinutost zbog stanja u ovim oblastima i pruža podrška blogerima u Srbiji, kao i ljudima na društvenim mrežama.

Zabrinjavajuće tendencije

U izveštaju SHARE se izražava zabrinutost zbog stanja slobode izražavanja i medija u online sferi.

„Sudeći po velikom broju i raznovrsnosti slučajeva koji su se dogodili tokom prethodna dva meseca i činjenici da se situacija nije poboljšala u odnosu na prethodnu analizu, smatramo da državni organi moraju da budu aktivniji u rešavanju problema“, poručuju u SHARE Defense.

U ovoj organizaciji ocenjuju i da je veoma važno da se otvoreno govori o navedenim i sličnim slučajevima, kako ugrožavanje slobode govora i informisanja na internetu ne bi postalo uobičajena pojava za koju niko ne mari i prihvata je kao realnost protiv koje se ne može.

Celo istraživanje možete pročitati ovde.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga