SHARE: Jutjub vratio video-snimak Supermen u Feketiću

Kompanija koja je odgovorna za povlačenje snimka streba da snosi odgovornost i pred srpskim i pred američkim sudovima

12. feb 2014

Video-snimak “Supermen u Feketiću”, koji je obeležio prethodnu nedelju, ponovo je dostupan na Jutjubu (YouTube), saopštila je danas SHARE fondacija.

„Smatramo da je vraćanje ovog snimka pozitivan korak za razvoj internetskih sloboda“, ocenio je SHARE u saopštenju za javnost.

Ta fondacija je prošle nedelje podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih lica po čijoj su prijavi uklanjani video-snimci šaljive sadržine sa Jutjuba i poslala zahtev za informacije od javnog značaja Radio-televiziji Srbije, koja poseduje autorska prava nad originalnim snimkom.

Kako je prerada autorskog dela u svrhu parodije, a bez saglasnosti autora, dozvoljena zakonom, uklanjanje spornog video-snimka bilo je potpuno neosnovano i predstavljalo je zloupotrebu prava, naveo je SHARE.

Fondacija je dodala da postoje indicije da je kompanija po čijim zahtevima je Jutjub onemogućavao pristup tom video-snimku povukla ovaj zahtev.

„Time je praktično priznala izvršenje krivičnog dela koje joj je stavljeno na teret, čime je prihvatila činjenicu da je povredila slobodu izražavanja. Naglašavamo da naknadno povlačenje zahteva za uklanjanje sadržaja kompaniju ne oslobađa pravne odgovornosti u ovom konkretnom slučaju, kako pred srpskim, tako i pred američkim sudovima“, piše u saopštenju.

SHARE fondacija je apelovala na nadležne državne organe da što pre utvrde odgovornost svih aktera u neovlašćenom uklanjanju konkretnog snimka, čime bi država jasno potvrdila da je u potpunosti posvećena poštovanju prava na slobodu izražavanja kao temeljnog ljudskog prava.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga