SHARE fondacija: Deklaracija o etici političke komunikacije na internetu

Cilj Deklaracije je da se uspostave jasna pravila za otvorenu i slobodnu političku debatu na internetu

26. feb 2014

Šer fondacija (SHARE) predložila je danas svim učesnicima u političkom životu Srbije da potpišu „Deklaraciju o poštovanju internet sloboda u političkoj komunikaciji“, koja sadrži smernice za političku komunikaciju kojom se poštuju pravne i etičke norme i uvažava internetska kultura.

Cilj Deklaracije je da se uspostave jasna pravila za otvorenu i slobodnu političku debatu na internetu, u kojoj će svako moći da izrazi svoje mišljenje bez straha od represije i cenzure i drugih vidova kršenja ljudskih prava, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je važno uspostaviti granicu između toga šta predstavlja legitiman politički angažman na internetu, a šta neprihvatljivo postupanje kojim se krše etičke i pravne norme i ugrožavaju internetske slobode i ljudska prava.

„Deklaracija zato i sadrži principe o kojima svi učesnici u političkoj komunikaciji treba da razmisle kako bi ona ostala fer i korektna ali i ukazuje na pravne sankcije koje mogu uslediti kao posledica kršenja principa“, objasnila je Šer fondacija.

Upozorili su na pojave kao što je „misteriozni nestanak“ pojedinih video-snimaka sa interneta, zatim na upade na sajtove nezavisnih onlajn medija, kao i na masovnu zloupotrebu opcije za prijavljivanje sadržaja na internetu.

Deklaracija se mož epotpisati na adresi www.deklaracija.net, a potencijalne zloupotrebe i kršenja načela deklaracije mogu se prijaviti na adresu deklaracija@sharedefense.org.

„Šer fondacija će se potruditi da pokrene odgovarajući pravni postupak“, piše u saopštenju za javnost.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga