SHARE CERT: Redovno ažurirajte sofver, koristite zaštitu, kopirajte podatke

Kako se zaštititi od najnovijih masovnih napada kompjuterskim virusom

13. maj 2017

Centar za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima (CERT) fondacije Šer (SHARE) saopštio je danas da su, bez obzira na rasprostranjenost nedavnih rensomver (ransomware) napada u svetu, mehanizmi zaštite vlasnika računara identični kao i u slučaju napada na samo jedan računar.

“Ukoliko su ti mehanizmi implementirani, čak i kada rensomver napad poprimi globalne razmere, situacija nije alarmantna. Kao preventivna mera za ovu i mnoge druge vrste napada, preporučuje se redovno ažuriranje računarskih programa, naročito operativnog sistema, korišćenje kredibilnih antivirus i zaštitnih (firewall) softvera, te redovna izrada rezervnih kopija podataka, za slučaj da do napada ipak dođe”, navodi se u saopštenju za javnost.

CERT Šer je naveo da se istovremeno u 99 zemalja sveta odigrao masovni napad malicioznim softverom koji zaključava fajlove u kompjuterskom sistemu, nudeći šifru za dekodiranje u zamenu za novac.

Bi-bi-si (BBC) je izvestio da su orkestriranom “digitalnom ucenom”, između ostalog, pogođene britanska služba za zdravstvenu zaštitu (NHS) i telekomunikacioni gigant iz Španije Telefonika, portugalski Telekom i francuski auto-proizvođač Reno, a rusko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da su i njihovi sistemi bili na udaru.

Kompanija za digitalnu bezbednost Avast do sada je zabeležila 75.000 slučajeva u okviru ovog, najvećeg do sada zabeleženog, rensomver (od engleskog rensom, otkup) napada, dok u Srbiji do sada nije zabeležen nijedan incident te vrste.

CERT Šer je naveo da je u pitanju malver (štetni softver) WannaCry, koji je maliciozni kod koji enkriptuje podatke na zaraženim računarima, tako da žrtva ne može da im pristupi bez ključa za dekripciju, koji napadači šalju žrtvi kada plati otkup.

Lažne vesti o igrici Plavi kit

Centar za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima (CERT) fondacije Šer (SHARE) saopštio je danas da su lažne vesti da kompjuterska igrica “Plavi kit” deci sugeriše da se povređuju i kritikovao Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije jer je izdalo upozorenje na osnovu napisa u tabloidima.

“Medijske organizacije koje se bave proverom činjenica takođe su zaključile da je u pitanju klasično širenje panike lažnim vestima. Pozivamo medije da odgovorno izveštavaju o osetljivim pitanjima i konsultuju pouzdane izvore”, navodi se u saopštenju za javnost.

Posle pisanja tabloida da je ta igrica navodno uzrokovala niz samoubistava mladih u Rusiji, MUP Srbije je pozvao roditelje i škole da nadziru decu i policiji prijavljuju sumnjivo ponašanje.

“Poput tabloida i nadležno ministarstvo je pogrešno identifikovalo ‘Plavog kita’ kao video igricu, što dodatno zbunjuje javnost”, navodi se u saopštenju.

Ova vrsta napada je poslednjih godina sve češća, budući da napadačima može doneti brzu zaradu, i to u bitkoinima, elektronskoj valuti kojoj je veoma teško ući u trag, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se maliciozni kod najčešće distribuira mejlom ili na sličan način koji je direktno upućen žrtvi, a povezane uređaje inficira putem računarskog crva, programa koji se samostalno kreće kroz mrežu i napada sve uređaje sa bezbednosnim propustima.

Program WannaCry eksploatiše nedostatke Vindouz (Windows) operativnog sistema (EternalBlue), koje je detektovala američka bezbednosna služba (NSA), da bi ih u aprilu ove godine objavila grupa koja sebe naziva The Shadow Brokers, u znak protesta protiv američkog predsednika Donalda Trampa.

Veliki broj napadnutih računara koristi Windows XP ili neažuriranu verziju novijih operativnih sistema, u kojima ovaj bezbednosni nedostatak nije bio uklonjen, čime je praktično omogućena distribucija malicioznog softvera, piše u saopštenju.

Dodaje se da su digitalna i medijska pismenost najbolje preventivne mere u zaštiti digitalne bezbednosti.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga