SFF: Prikazani Heroji bitke za ranjenike

Prikazan dokumentarni film "Heroji bitke za ranjenike", novinara Radio-televizije Vojvodina Aleksandra Reljića

16. avg 2015

Deo današnjeg programa 20. Sarajevo film festivala posvećen je strahotama na prostoru bivše Jugoslavije tokom ratova devedesetih godina. Jedno od ostvarenja koje je danas prikazano je i dokumentarni film „Heroji bitke za ranjenike“, novinara Radio-televizije Vojvodina Aleksandra Reljića.

Sarajevska publika toplim aplauzom pozdravila je autorsku ekipu i u razgovoru sa njima nakon projekcije istakla da su ovakvi filmovi više nego potrebni, kako bi se ceo region lakše suočio sa tamnom prošlošću.

Film „Heroji bitke za ranjenike“ govori o velikoj hrabrosti doktorke Dušanke Vujasić i vozača sanitetskog vozila Predraga Dacića. Doktorka Vujasić poginula je od granate radeći svoj posao u bolnici u Goraždu, dok je Dacić stradao na brutalan način u Višegradu prevozeći ranjenike preko ratnih linija.

Aleksandar Reljić rekao je nakon projekcije da mu je izuzetna čast što je film prikazan na Sarajevo film festivalu i što je publika odlično primila ovo ostvarenje.

Producent filma Dinko Gruhonjić rekao je da je izuzetno važno što je i publika u Sarajevu imala prilike da vidi jedan od filmova iz serijala „Živeti zajedno“, jer oni govore o istinskim herojima ratova na ovim prostorima i dobrim ljudima u vremenu zla.

„Dragom mi je da smo još jednom ovim filmom poslai poruku da nacija ne može biti izgovor ni za činjenje ni za nečinjenje“, rekao je Gruhonjić za Radio-televiziju Vojvodine.

Pet dokumentarnih filmova iz serijala „Živeti zajedno“ govore o pozitivnim pričama i građanskoj hrabrosti iz ratnog i poratnog perioda na području bivše Jugoslavije. Realizovani su u saradnji udruženja „BH novinari“ i Nezavisnog društva novinara Vojvodine u koprodukciji sa Radio-televizijom Vojvodine.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga