Šezdeset sedam godina Ujedinjenih naroda

Učešćem novih generacija UN može prenijeti svoju poruku mira, poručio generalni sekretar ove organizacije Ban Ki Moon

24. okt 2012

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moon izjavio je povodom 24. oktobra, Dana UN-a, kako se treba sjetiti osnovnih principa te organizacije, koja promovira globalnu toleranciju, dijalog i mir, istakavši da je misija UN-a da se izgradi bolji svijet.

On je poručio kako je potrebno da se cijeli svijet sa sedam milijardi ljudi ujedini u ime zajedničkog dobra i istakne značaj univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima.

UN će u New Yorku, povodom svog dana, organizirati svečani koncert, na kojem će specijalni gost biti ambasador UN-a za mir Stevie Wonder.

„Samo učešćem novih generacija možemo prenijeti našu poruku mira“, naveo je Ban.

Ideja rođena u ratu

Na ovaj dan 1945. godine i formalno je dovršen proces formiranja UN-a, budući da je prethodno 29 zemalja potpisalo ratifikacijske dokumente.

Prve zamisli o osnivanju nove svjetske organizacije, koja će zamijeniti nekadašnje nedjelotvorno Društvo naroda, sežu još u ratnu 1941. godinu.

Tada su američki predsjednik Franklin Roosevelt i britanski premijer Winston Churchill u Atlantskoj povelji izrazili želju naroda antihitlerovske koalicije za stvaranjem međunarodne organizacije koja bi održavala mir i sigurnost u svijetu.

Ta je zamisao razrađivana i prilikom drugih susreta savezničkih vođa.

Globalni izazovi

Ujedinjeni narodi posvećeni su izgradnji mira u svijetu i naporima za razoružanje, ali i suočavanju s globalnim izazovima poput klimatskih promjena, siromaštva i globalne ekonomske krize.

UN je osnovan 1945. godine na Konferenciji u San Franciscu, koja je trajala od 25. aprila do 26. juna.

Prva Generalna skupština UN-a održana je 10. januara 1946. godine u Vestminsterskoj palati u Londonu, a prvi sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, također, u Londonu 17. januara 1946. godine.

Prva rezolucija Generalne skupštine UN-a odnosila se na mirnodopsku upotrebu atomske energije i uklanjanje atomskog i sličnog drugog oružja za masovna uništenja.

Danas ova svjetska organizacija ima 193 članice.

Kao Dan UN-a 24. oktobar slavi se od 1971. godine, u skladu s preporukom koju je tada donijela Generalna skupština UN-a.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga