Severna Koreja potvrdila pogubljenje

Mladi severnokorejski diktator Kim Džong Un po kratkom postupku je zbacio svog do nedavno veoma uticajnog teču. Čang Song Tek (67) osuđen je po kratkom postupku i pogubljen

14. dec 2013

Vojni sud je Čang Song Teka, koji je pao u nemilost svog nećaka, zbog „kriminalnih dela“ i „kontrarevolucionarnog delovanja“, te pokušaja puča, osudio na smrt, javili su državni mediji Severne Koreje. Ubrzo nakon toga, on je pogubljen. Čang je izveden pred sud zato što je, navodno, planirao državni udar. „On je, planiranjem puča protiv lidera Kima Džonga Una, pokazao svoje pravo lice, lice najvećeg izdajnika svih vremena“, stoji u izveštaju državne novinske agencije KCNA.

Ista agencija piše da je on proglašen krivim za „tako strašan zločin kao što je pokušaj rušenja države svim vrstama intriga i metodama dostojnih prezira sa frenetičnom ambicijom da se domogne vrhovne vlasti u našoj partiji i našoj državi“. On je prokockao poverenje Kima Džonga Una, ali i njegovog oca Kima Džonga Ila, piše dalje KCNA i napada Čanga navodeći da je on „najveći ljudski šljam“, čak „gori i od psa“.

Mladi diktator učvrstio svoje pozicije

Vest da je pao u nemilost i da su pogubljena dva njegova bliska saradnika, objavila je još prošle nedelje južnokorejska obaveštajna služba. Pjongjang je tek u ponedeljak (9.12.) priznao da je Čang smenjen sa svih funkcija.

Kim Džong Un (30) preuzeo je vlast u Severnoj Koreji 2011. nakon smrti svog oca. Upravo je Čang bio taj koji je mladog i politički neiskusnog Kima izgradio kao naslednika Kima Džonga Ila. Čang je bio suprug sestre Kima Džonga Ila, odnosno teča današnjeg severnokorejskog vođe. Između ostalog, bio je i zamenik predsednika Nacionalnog komiteta za odbranu i važio je za „sivu eminenciju“ komunističkog državnog aparata Severne Koreje.

Kako procenjuju zapadni posmatrači, zbacivanje i pogubljenje Čanga Songa Teka će mladom diktatoru, zajedno sa njegovim mladim savetnicima, pomoći da učvrsti svoje pozicije u Severnoj Koreji. Eksperti smatraju da je Kim time sebi izgradio solidnu bazu moći. U prvoj reakciji Bele kuće na pogubljenje teče Kima Džonga Una kaže se da je to samo još jedan primer „ekstremne brutalnosti režima“.

(Svetozar Savić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga