Ševarlić: Uskoro pokolj stoke u Srbiji

Uzrok su pogrešne mere agrarne politike

23. okt 2012

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić upozorio je danas da, zbog skupe stočne hrane i njene nestašice, predstoji pokolj stoke u Srbiji.

„Dogovor Ministarstva poljoprivrede i Direkcije za robne rezerve da se interveniše stočnom hranom je dobar, ali će ga teško biti realizovati bez posredstva zadruga koje su uništene“, rekao je Ševarlić na Ekonomskom samitu Srbije.

Ocenio je da ta intervencija države može da koristi samo velikim farmerima koji imaju kontakt sa Robnim rezervama, a pomoć će teško stići do manjih odgajivača.

Ševaralić je ocenio da će se iduće godine udeo stočarstva u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji Srbije smanjiti na 25 odsto, što znači da Srbija ulazi u zonu trajne zavisnosti od uvoza stočarskih proizvoda.

Uzrok su pogrešne mere agrarne politike, kao što je bilo smanjenje premija za mleko, rekao je Ševarlić.

Govoreći o ostalim problemima, Ševarlić je naveo da je konkurentnost mala jer domaći seljak po hektaru proizvodi 11 puta manje od kolege iz Nemačke, a neobrađeno je više od 200.000 hektara oranica.

Struktura izvoza, kako je dodao, nije povoljna jer je zasnovana na sirovinama, a stalan je politički pritisak da poljoprivreda ostane „socijalni amortizer u krizi“.

Ševarlić je rekao da su posedi u Srbiji i dalje mali, vlasnički odnosi su neregulisani, agrarni budžet je nedovoljan, a izvori finansiranja su skromni i skupi.

Procenjeno je da bi vrednost agrarne proizvodnje u Srbiji sa sadašnjih 4,5 milijardi evra mogla da se uveća na 11 milijardi evra, pod uslovom da se dostigne bar prosečna vrednost proizvodnje u EU, koja iznosi 1.873 evra po hektaru, izneo je Ševarlić.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga