Održana šetnja za Vojvodinu

Protestna šetnja povodom 25. godišnjice "jogurt revolucije" u subotu 5. oktobra u Novom Sadu

04. okt 2013

Oko 200 građana učestvovalo je danas na protestnoj „Šetnji za Vojvodinu“, povodom 25 godina od „jogurt revolucije“.

„Ovom šetnjom želeli smo da obeležimo početak kraja perioda koji traje već 25 godine, a koji je bio poguban za Vojvodinu“, kazali su predstavnici organizatora ove manifestacije, Vojvođanska partija, Vojvođanski klub, Savez antifašista Vojvodine i Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji.

Građani su se okupili tačno u podne na Trgu slobode, a potom su prošetali do Banovine, gde su zapalili sveće i ostavili nekoliko jogurta ispred zgrade Vlade Vojvodine.AntiJogurt2„Ćutali smo pre četvrt veka, kada su drugi odlučivali u naše ime. Zato danas ne smemo da ćutimo! Obaveza naših generacija je da zaustavimo propadanje, pljačku, rasprodaju i ponižavanje Vojvodine, koja je danas predmet raznih manipulacija i trgovina“, istakli su organizatori.

Građani su nosili zastave Vojvodine, transparente „Vojvodina republika“, stranačka obeležja Vojvođanske partije i duvali su u pištaljke.

Skup je obezbeđivala policija, a incidenata nije bilo.

VP: Vojvodina je zgažena, ponižena i opljačkana

Predsednik Vojvođanske partije (VP) Aleksandar Odžić izjavio je  da je Vojvodini oduzeta sva ustavna prava koja je do tada imala, te da je zbog toga ona danas „zgažena, ponižena i opljačkana”.

Odžić je na „šetnji za Vojvodinu”, organizovanoj povodom 25 godina od završetka “jogurt revolucije”, rekao da je Srbiji potreban novi Ustav koji će biti napisan i po meri Vojvođana.

„Građani Vojvodine nisu glasali za aktuelni Ustav iz 2006. godine. Mi danas preživljavamo teške posledice tog ustava, koji dozovljava da se Vojvodinom trguje i mi se nećemo smiriti dok se pokrajini ne vrati ono što joj je oteto”, poručio je Odžić.

Sa skupa je poručeno i čelnicima Pokrajinske vlade da „moraju da vode računa o Vojvodini”, jer su zbog toga dobili glasove građana.

Predstavnik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić kazao je da je „jogurt revolucija” Vojvodini donela civilizacijsko i ekonomsko uništenje, jer je godinama iz nje pljačkan novac koji je korišćen za finansiranje ratova Slobodana Miloševića.

Dodao je da Vojvodina treba da bude republika u okviru federalne Srbije, što je prema njegovim rečima „najlakši put ka Evropskoj uniji”.

Antibirokratska ili “Jogurt” revolucija događaj je kojom je 1988. godine srušeno rukovodstvo pokrajine Vojvodine, nakon masovnih protesta u Novom Sadu, posle čega su na rukovodeća mesta postavljeni kadrovi Slobodana Miloševića.

(Autonomija/Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga