Šetnja ideja od Zrenjanina do Srebrenice

Cilj šetnje je doprinos izgradnji trajnog mira u postkonfliktnom društvu zapadnog Balkana

04. jul 2014

Organizacija „Paor“ organizovaće pešačku turu od Zrenjanina do Srebrenice u dužini od 228 kilometara. Ova akcija je predviđena u sklopu priče „Walking Ideas“ (Šetanje ideja) i trajaće pet dana.

Po rečima organizatora, cilj šetnje je doprinos izgradnji trajnog mira u postkonfliktnom društvu zapadnog Balkana.

„Ovo je angažovana sportska šetnja u znak sećanja na žrtve Srebreničkog masakra i genocida tokom rata na prostoru Bosne i Hercegovine, na prostoru bivše Jugoslavije. Kroz ovu akciju za mir, šetamo od Zrenjanina ka Srebrenici, kroz Titel, Novi Slankamen, Inđiju, Šabac i tako dalje, gde su planirani susreti sa predstavnicima i predstavnicama organizacija civilnog društva, formalnim i neformalnim grupama civilnog sektora bliskih programa i ideja“, ističu u „Paoru“.

Organizatori ove akcije podsećaju da je Haški tribunal ovaj događaj nazvao genocidom i najvećim masakrom izvršenim u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

„Smatramo da kao mladi aktivisti nosimo odgovornost prošlosti, sa kojom se suočavamo i danas, a u skladu sa time činimo nešto sada i činićemo u budućnosti, kako se ovakav događaj ne bi ponovio“, navodi se u najavi šetnje koja počinje u nedelju u 5 časova ujutro.

Akcija je, dodaje se, usmerena na izgradnju trajnog mira, za prevazilaženje konflikata bez nasilja, bez svih oblika diskriminacije i bez ratova.

„Nadamo se da će ova “Šetnja ideja” motivisati mlade, kako u Vojvodini, Srbiji, BIH tako i u drugim zemljama regiona i bivše Jugoslavije u prevazilaženju svih nasleđenih barijera kao što su nacionalizam, verski fundamentalizam i granice“, poručuju aktivisti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga