Šest godina od tragedije u novosadskom kafeu Laundž

Ni dve godine posle poslednjeg požara i dalje nije rešeno pitanje bezbednosti u mnogim ugostiteljskim objektima u gradu

17. feb 2014

Na današnji dan, pre tačno šest godina, poginulo je osmoro mladih u požaru u kafiću Laundž u Zmaj Jovinoj ulici.

U ovoj tragediji živote su izgubili sestra i brat Mirjana (23) i Miloš (19) Pekić, Milena Kolundžić (23) i Branka Saković (23) iz Novog Sada, Boris Bjekić (23) iz Veternika, Dušica Kulaš (23) iz Valjeva, Marija Gavrančić (23) iz Kikinde i Vladan Dragović (22) iz Savinog Sela.

Za izazivanje požara u „Laundžu“ Miloš Malešev iz Novog Sada osuđen je na 12 godina zatvora, suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan na po sedam godina, a Bojan Kulačanin, zbog pomaganja izvršiocu tog krivičnog dela, na zatvorsku kaznu od dve godine.

Presudom novosadskog Osnovnog suda Malešev, Kolar i Bovan bili su obavezni da porodicama poginulih isplate po milion i po dinara za duševnu bol, a osim njih, presuda se odnosila i na Grad Novi Sad i Republiku Srbiju, zbog propusta njihovih organa, što predstavlja prvu presudu te vrste u Srbiji.

Pravni zastupnici porodica žrtava požara su u više navrata izražavali nezadovoljstvo što sudskim postupkom nisu bili obuhvaćeni svi koji su odgovorni za tragediju. Takođe, stučnjaci za protivpožarnu zaštitu su navodili da nije dovoljno urađeno da se nauče lekcije iz ove tragedije, što se potvrdilo 1. aprila 2012 kada je u požaru u diskoteci Kontrast poginulo šestoro mladih.

Ni dve godine posle poslednjeg požara i dalje nije rešeno pitanje bezbednosti u mnogim ugostiteljskim i drugim objektima u gradu, mada je nakon tragedija usledila blic akcija kontrole. Takođe, ni za požar u Kontrastu niko od nadležnih iz državne uprave nije odgovarao, iako su podnete krivične prijave i pokrenute istrage protiv pojedinih inspektora. Suđenje za ovaj požar i dalje traje, a nedavno je krenulo iz početka zbog promene sudije.

(Autonomija/021/RTV) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga