Sesilija Malmstrem: Beograd prajd – važan korak ka EU

"Važan korak u napretku Srbije ka članstvu u EU, kroz garantovanje principa jednakosti i nediskriminacije"

13. sep 2013

Evropska komesarka zadužena za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem izjavila je da će Beograd prajd 2013. biti važan korak u napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, saopštio je danas organizacioni odbor Beograd prajda.

U saopštenju se navodi da je Sesilija Malmstrem posala pismo podrške organizatorima Beograd prajda, kao i pismo premijeru Ivice Dačiću, u kojem je istakla da će Beograd prajd 2013. biti „važan korak u napretku Srbije ka članstvu u EU, kroz garantovanje principa jednakosti i nediskriminacije“.

Ona je od vlasti Srbije zatražila da se obezbede svi neophodni uslovi za miran Prajd.

Komesarka Malmstrem je istakla značaj Beograd prajda kao događaja koji se „bori za ljudska prava i brani pravo na ljubav“ i podržala organizatore u njihovim zahtevima za poštovanje ljudskih prava članova LGBT zajednice.

Kako se navodi, ona je navela da je za Evropsku komisiju potpuno neprihvatljivo da građani budu izloženi diskriminaciji, nasilju i zlostavljanju.

„Od ključne je važnosti da Srbija, kao zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji, u potpunosti prihvati vrednosti sadržane u osnivačkim aktima EU, a koje se nalaze u samim temeljima na kojima je ona izgrađena“, navela je Sesilija Malmstrem u pismu.

Beograd prajd treba da bude održan od 21. do 29. septembra.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga