Server: Srbija već priznala Kosovo

Mogući oružani sukobi na Kosovu. Srbijanska platforma o Kosovu je Miloševićev san

11. jan 2013

Ekspert za Balkan i profesor međunarodnih studija na američkom Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server izjavio je za agenciju Anadolija da je platforma za Kosovo, koju su usaglasili Vlada Srbije i predsednik te zemlje Tomislav Nikolić, upravo ono što je i sam Slobodan Milošević želeo.

On je upozorio da su mogući i oružani sukobi nakon što je Srbija novom platformom jasno pokazala da neće lako odustati od severnog dela Kosova.

“Mogući su i oružani sukobi nakon ove srbijanske inicijative, ali time ne želim kazati da i podržavam oružane sukobe. Kako god, Kosovo će zbog težnji Srbije morati obratiti pažnju na suverenitet cele svoje teritorije zbog mogućih sigurnosnih prijetnji s kojima bi se Priština mogla suočiti u budućnosti”, kazao je eminentni ekspert za Balkan.

Ipak, Server je uveren da je završeno crtanje granica i trgovanje teritorijama u turbulentnom regionu Balkana.

“Mislim da je era crtanja granica na Balkanu davno završena. Poznato je da je međunarodna zajednica jasno odbacila bilo kakvo ponovno crtanje i menjanje granica na Balkanu”, ukazao je Server.

Napomenuo je da je Srbija, i pored činjenice da nikada nije otvoreno priznala državnost Kosova, ustvari priznala Kosovo onog trenutka kada je odlučila da sedne za isti pregovarački stol za političarima iz Prištine.

“Srbija je zapravo već odavno priznala državnost Kosova, kada se sastala sa njenim zvaničnicima na političkom nivou”, naglasio je Server.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga