Sertifikati polaznicima Edukativnog centra

Reč je o besplatnim kursevima za nezaposlene osobe iz različitih oblasti

05. jula 2012

Ukupno 50 polaznika Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u Novom Sadu dobilo je danas sertifikate da su uspešno završili osnovnu obuku iz informatike i kurs engleskog jezika.

Reč je o osobama koje se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Edukativni centar je u maju mesecu osnovala Vlada Vojvodine, s ciljem smanjenja nezaposlenosti kroz sticanje novih znanja i veština.

Pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin rekao je da je ovaj Edukativni centar prvi u regionu koji je nastao po evropskom modelu.

Najavio je da će Edukativni centar besplatno obučiti između četiri i pet hiljada osoba godišnje, u različitim deficitarnim oblastima.

„Ideja je da se vreme koje se provodi na evidenciji nezaposlenih koristi za usavršavanje, kako bi u momentu nalaženja posla ljudi bili daleko osposobljeniji za rad”, kazao je Vasin.

Dodao je da će se u Edukativnom centru obučavati i osobe za proizvodna zanimanja, u oblasti građevinarstva i metalstva, za rad na visinama, a organizovaće se i obuke za ugostiteljske, pekarske, mesarske i poslastičarske veštine, za vožnju traktora, bagera, kombajna.

Vasin je najavio da će na jesen početi konkretna saradnja sa sličnim centrom u Mađarskoj, s ciljem da se pribave sertifikati koji će važiti i u EU.

Direktor Edukativnog centra Zoran Stanković objasnio je da je obuka za prve grupe polaznika kurseva informatike i poslovnog engleskog jezika, koji su danas dobili sertifikate, počela 17. maja.

Dodao je da je u  toku kurs za zavarivače, koji se završava krajem septembra, a u planu su obuke za zidare, molere i armirače.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga