Serija koncerata u novosadskoj Sinagogi

U sredu će se publici predstaviti vokalni kvartet iz Mađarske, Braća Bojki (The Bolyki Brothers), koji će održati svoj „a kapela” šou.

26. dec 2010

Kantat Novi Sad (Cantat) i Muzička omladina Novog Sada organizovaće seriju koncerata gospel, džez, pop i ozbiljne muzike, kao i srpske duhovne muzike i bugarskog vokalnog folklora u novosadskoj Sinagogi. 

Prvi koncert će biti održan u sredu, 29. decembra, a sledeća dva 8. i 18. januara.

U sredu će se publici predstaviti vokalni kvartet iz Mađarske, Braća Bojki (The Bolyki Brothers), koji će održati svoj „a kapela” šou (a capella). Karijera ove četvorke duga je 20 godina, objavili su pet albuma, a sarađivali su sa Alom Di Meolom, Braćom Holms i Džonijem Kešom. Oni su do sada svirali u Beču, Gracu, Milanu, Amsterdamu, Beogradu, Ljubljani, Minhenu, SAD i u Kini. Oni će predstaviti Novosađanima fuziju klasike, gospela, džez i pop muzike.

Koncert 8. januara u Sinagogi je tradicionalni, 14. po redu, božićni koncert hora novosadske Saborne crkve „Sveti Georgije”. Na koncertu će učestvovati i jedan od najboljih muških vokalnih ansambala iz Srbije, kamerni hor „Serafim” iz Beograda, koji će izvoditi liturgijsku i duhovnu koncertnu muziku svetskih i domaćih autora. Posetioci Sinagoge čuće i srpsku premijeru kompozicije „Nipson” ser Džona Tavenera, delo pisano za četiri viole, violončelo i solo kontratenor. Repertoar božićnog koncerta će činiti i dela Gardnera, MekMilana, Bondarenka, Perta, Mokranjca, Božića, Rahmanjinova.

Koncert hora „Tajna lepote bugarskih glasova”, koji izvodi bugarski vokalni folklor, biće održan 18. januara. Taj hor dobitnik je nagrade Gremi (Grammy).

Koncerti se organizuju u okviru kampanje promotivnih koncerata Međunarodne nedelje pevanja „Kantat Novi Sad”, koja će biti održana u avgustu 2011. godine u glavnom gradu Vojvodine. U okviru te kampanje u novembru je organizovan koncert „Noć gospela i soula” Voltera Vitmana i Vojvođanskog mešovitog hora.

Organizaciju koncerata pomogli su Grad Novi Sad i Vlada Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga