SERGEJ TRIFUNOVIĆ: Šešelj se mora izbaciti iz skupštine

"Balkan je poslednje utočište anarhije"

07. maja 2018

Srpski glumac Sergej Trifunović gostovao je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Govorio je o svom društvenom angažmanu te zašto je jedan od najglasnijih kritičara Aleksandra Vučića i Vojislava Šešelja.

Trifunović smatra kako bi Šešelja trebalo izbaciti iz srpskog parlamenta jer je gazio hrvatsku zastavu prilikom posjete hrvatskog izaslanstva.

„To neće napraviti jer je Šešelj potreban u političkim igrama. On je Vučiću duhovni otac. Njima trebaju takvi ekstremisti za zaluđivanje naroda. To su potezi za budale, ali budala ima puno na ovim prostorima“, istaknuo je Trifunović.

„Ustašama su potrebni četnici, a četnicima ustaše. Vojislav Šešelj, koji je osuđeni zločinac, kojeg Aleksandar Vučić dočeka i izgrli – izgazi hrvatsku zastavu i nastavi da sedi u Skupštini“, kazao je Trifunović.

Izjavio je kako ga politika nije nikad zanimala, ali mu je zanimljiva sociološki.

„Živim na ovim prostorima i bavim se ovim glavama“, rekao je.

Smatra kako Srbija i Hrvatska moraju proći kolektivnu terapiju.

„Sjećam se jedne emisije kad je Ante Gotovina oslobođen. Tad je Pusić (op.a. Zoran Pusić) izjavio kako je Hrvatska uskraćena za katarzu. Pogledaj Njemačku, ona je doživjela katarzu. NDH je bila fašistička zemlja. Mi moramo živjeti sa Srebrenicom. Ne možeš u Jasenovac, u takav logor, postaviti ploču s natpisom Za dom spremni. To je retardacija hrvatske vlasti. Takve se stvari ne rade“, rekao je Trifunović.

On je rekao da je „Balkan poslednje utočište anarhije“.

Ponovio je kako na ovim prostorima danas „idioti mogu postati vlast“, dok u „bivšoj Jugoslaviji direktor pečenjare nije mogao postati institucija i ministar“.

Pozvao je građane obje zemlje na veću građansku aktivnost.

„Dok ti ne uđu u kuću nećeš pružiti otpor iako je susjedova zauzeta. Kao društvo smo izgubili empatiju. To je najveći uzrok propasti nas kao društva. Između Srbije i Hrvatske nema razlike u jeziku, mentalitet, ni u ljudima koje vode državu. Ne bave se realnim problemima. U Srbiji svake godine nestane 30.000 ljudi“, naglasio je Trifunović.

Najavio je kako će u Hrvatskoj osnovati ogranak svoje fondacije „Podrži život“ preko koje skuplja novce za bolesnu djecu.

„Mnogi mi mladi ljudi pišu. Zahvaljuju mi. To pokazuje da ima smisla to što radim. Umjetnik ne može biti nesvjestan vremena u kojem živi. Kad bi bio gluh, slijep i nijem sveo bi se na pukog zabavljača“, objasnio je Trifunović.

Trifunović je rekao i da građani moraju imati otvorenu građansku svest. Na pitanje „šta je cena slobode“ odgovorio je da „sloboda nema cenu“.

(tportal/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga