- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Serenčeš: Cunami političkog upodobljavanja na lokalu u Vojvodini

Medijska analitičarka Žužana Serenčeš ocenila je večeras da je na nivou opština i gradova u poslednjih godinu i po dana na delu bio cunami političkog upodobljavanja lokalnih vlasti.

“To je cunami političkog upodobljavanja lokalnih vlasti po uzoru na republičke i epidemija stranačkog preletanja, većina u tendenciji takozvanog približavanja pobednicima”, kazala je Serenčeš na tribini u Medija centru Vojvodine.

Ona je navela da Srpska napredna stranka (SNS) učestvuje u vlasti u 28 od 45 lokalnih samouprava u Vojvodini, u 24 u vlasti učestvuje Demokratska stranka (DS), u osam su SNS i DS zajedno u vlasti, a u osam su SNS i DS zajedno u vlasti, dok samo u Srbobranu nijedna od ove dve stranke nije na vlasti.

“S druge strane, od razvijenosti Vojvodine, njenih opština i gradova danas je ostala samo fasada. Ona izgleda kao napuštena zgrada, u kojoj je nekad bila neka industrija, u kojoj se radilo, a koja je sada napuštena i od nje je ostala samo fasada”, ocenila je Žužana Serenčeš.

Novinarka Ranka Ivanoska kazala je da novinari na lokalu ne žele da se zameraju lokalnim moćnicima i ocenila da je to pogrešno. “Ukoliko se usudite da uprete prstom u te lokalne moćnike, manje su šanse da će vam pretiti, i to je još jedan razlog zašto je autocenzura pogubna”, kazala je Ivanoska.

Novinarka Branka Dragović-Savić kazala je da živimo u partokratskom društvu, u kojem su institucije veoma slabe. “Mislim da će se stranke vrlo teško odreći tog plena”, kazala je Dragović-Savić.

Na tribini su predstavljene dve publikacije Nezavisnog društva novinara Vojvodine: „Lokalne samouprave u Vojvodini na izmaku 2013. godine” i „Od prave mere do simuliranja: Političke stranke o ustavno-pravnom položaju Vojvodine“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!