Serenčeš: 70 odsto medija pred stečajem

U jednoj novosadskoj redakciji vlasnik je organizovao tombolu a glavna nagrada je bila da onaj ko izvuče pobednički tiket dobija zaostale zarade

04. juna 2010

Ekspertkinja za medije Žužana Serenčeš izjavila je danas da se 70 odsto medija u Vojvodini nalazi pred stečajem i ocenila da su medijske reforme u Srbiji „zapale u opasni glib”.
„Vlada potpuni haos i konfuzija zbog zaustavljene privatizacije zbog čega mediji funkcionišu u potpuno neravnopravnim uslovima”, kazala je Serenčeš na okruglom stolu u Bečeju.
Prema njenim rečima, plate zaposlenima u medijima često ili kasne ili su na nivou minimalca.
„U jednoj novosadskoj redakciji vlasnik je organizovao tombolu a glavna nagrada je bila da onaj ko izvuče pobednički tiket dobija zaostale zarade”, navela je Serenčeševa.
Medijski ekspert Siniša Isakov rekao je da je piraterija glavni problem za elektronske medije i naveo da danas u Srbiji ima više nelegalnih nego legalnih radio-stanica.
„Država nema efikasne metode za borbu protiv pirata, što navodi na sumnju da je reč o svesno stimulisanom haosu”, kazao je Isakov i pratske medije nazvao „divljim medijima”, koji isti fenomen kao i divlja gradnja ili divlji prevoz.
On je predložio da se sankcionišu sve one firme koje se oglašavaju na piratskim medijima.
Prema njegovim rečima, u Srbiji još uvek nije regulisano ni poslovane kablovsko-distributivnih sistema, iako je to oblast koja se može veoma lako regulisati.
Vlasnik lokalnog nedeljnika Bečejski mozaik Vladan Filipčev rekao je da čelnici opština umesto da izvršavaju svoje obaveze i finansiraju lokalno informisanje, taj budžetski novac koriste za pokušaje ucenjivanja i disciplinovanja medija.
„Oni kažu: ‘Ja te plaćam’, a u stvari reč je o novcu građana opštine koji je namenjen finansiranju informisanja. Nisam primetio da je iko od tih moćnika izvadio svoj novčanik”, kazao je Filipčev.
Dodao je da čelnici opštine Bečej nisu prihvatili predlog lokalnih medija da finansiranje informisanja iz lokalnog budžeta ide po principu konkursa, već su doneli odluku da svim medijima u opštini iz budžeta na mesečnom nivou daju po 25.000 dinara, na šta Bečejski mozaik nije pristao, jer je to „ponižavajuće”.
Na okruglom stolu predstavljena je knjiga analiza medijske situacije „Vojvođanski mediji-Politički kompromis ili profesionalno izveštavanje”, koju je izdalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Fonda za otvoreno društvo i Pokrajinskog sekretarijata za informacije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga