Šer: Ispitati da li u Srbiji postoje softveri za masovno nadgledanje interneta

Vlasti u Srbiji bi izgleda da zaustave i internet

11. feb 2014

SHARE fondacija upozorila je danas da postoje indicije da se u Srbiji koriste softveri za masovno nadgledanje elektronskih komunikacija i zatražila od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost o pitanjima nadgledanja i presretanja elektronskih komunikacija.

SHARE  fondacija je u otvorenom pismu Nikoliću, povodom dana bezbednog interneta i borbe protiv nadgledanja elektronskih komunikacija, navela da postoje indicije da se i u Srbiji koristi softver kompanija FinFisher i Trovicor, ali ne postoje precizni podaci da li ih koriste državni organi ili privatne organizacije.

Zloupotrebom ovih alata, a za čiju upotrebu od strane državnih organa ili privatnih aktera ne postoji jasan zakonski okvir i mehanizmi kontrole, grubo se krši pravo na privatnost, a samim tim ugrožavaju i temelji demokratskog društva“, navodi se u pismu.

SHARE fondacija je Nikoliću pisala u vezi sa njegovim ranijim tvrdnjama da mu neovlašćeno prisluškuju komunikacije i pozvala ga da potpiše onlajn peticiju „Zahtev za prekid masovnog nadgledanja“.

Oni su predložili Nikoliću da na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost zahteva formiranje radne grupe, sačinjene od članova Biroa za koordinaciju, Zaštitnika građana i Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koja bi pripremila izveštaj o navodima iznesenim u pismu.

SHARE fondacija je podsetila da je Generalna skupština UN nedavno usvojila Rezoluciju o pravu na privatnost u digitalnom dobu, kao i na član 41. Ustava Srbije, koji jemči pravo na tajnost komunikacija i garantuje da se elektronske komunikacije svih lica ne presreću proizvoljno i bez ikakve kontrole.

„Novinari, borci za ljudska prava i istraživači nisu u mogućnosti da na adekvatan način, nezavisno i nepristrasno, obavljaju svoju društvenu ulogu ukoliko im neko neovlašćeno i bez njihovog znanja nadzire komunikacije„, navodi se u pismu.

SHARE fondacija je podsetila na izveštaj Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja, u kojem se navodi da organi bezbednosti imaju uspostavljenu 24-časovnu vezu sa najvećim telekomunikacionim operatorima, a kod jednog od njih su ostvarili više od 270.000 samostalnih pristupa “zadržanim podacima”, što predstavlja drastično narušavanje prava na privatnost građana Srbije.

Sejdinović: Ispitati navode o uvozu softvera za nadgledanje

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović zatražio je danas od nadležnih organa da ispitaju navode da su u Srbiju uvezeni softveri za masovno nadgledanje interneta.

„Zahtevamo da se utvrdi da li su ti navodni tačni, a potom i ko je uvezano te softvere i u cicjim su rukama: da li su u rukama političkih partija, države, tajnih službe ili nekih privatnih lica“, rekao je Sejdinović na konferenciji za novinare povodom Dana bezbednog interneta, 11. februara.

On je ocenio da bi, ukoliko su tačne informacije o uvozu takvih softvera, to bilo veoma opasno po demokratiju i po slobodu izrazavanja u Srbiji.

Sejdinović je upozorio da u Srbiji postoje sajtovi preko kojih se širi govor mržnje i poziva na progon neistomišljenika.

„Vlasnik jednog takvog sajta, međutim, postao je u međuvremenu glavni urednik Večernjih novosti“, naveo je Sejdinović.

On se založio za uvođenje predmeta Medijska pismenost u škole u Srbiji, kako bi se poboljšalo obrazovanje za demokratiju i edukovalo javno mnjenje o ulozi medija u društvu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga