Separatisti jačaju u Kataloniji

Nacionalisti u španskom regionu pobedili su na regionalnim izborima. Vladajuća Katalonska nacionalistička koalicija (CiU) ima za sada 50 mesta, što joj je nedovoljno za apsolutnu većinu

27. nov 2012

Pre ovih izbora, CiU je imala 62 mandata. Separatistička levičarska Katalonska republikanska levica (ERC) ima 20 mesta, od 135 mesta u regionalnom parlamentu. Narodna stranka premijera Marijana Rahoja osvojila je 19 mandata.

Katalonija bi u EU

CiU i ERC su nacionalističke stranke rešene da održe referendum o tome da li taj španski region treba da se otcepi od ostatka zemlje. Katalonski predsednik Artur Mas raspisao je prevremene izbore zbog spora o finansiranju sa centralnom vladom, koja ga optužuje da pokušava da iskoristi ekonomsku krizu. Mas smatra da bogati i uticajni region na severoistoku Španije ima nepošten ugovor o finansiranju sa centralnom vladom. Njegova CiU smatra da bi Kataloniji bilo mnogo bolje kao članici EU, nego što joj je kao španskoj pokrajini. U Masovoj kampanji dominirala je evropska zastava, a on je izrazio uverenje da bi nezavisna Katalonija brzo ušla u članstvo 27-članog bloka. CiU je oduvao Socijalističku partiju na izborima u novembru 2010. Kako navodi BBC, referendum o nezavisnosti Katalonije ne bi bio legalan po španskom ustavu, a vladajuća Narodna partija će najverovatnije blokirati svaki pokušaj za promenu Ustava. Druge partije, poput Narodne partije Katalonije ili Socijalističke partije Katalonije, kao i nacionalistička Građanska partija, protive se zahtevu Katalonije za nezavisnost.

Katalonija ne bi mogla u EU

Mas je, takođe, izrazio nadu da će, ukoliko osvoji izbore, na taj način krenuti ka osnivanju jedne „suverene države“ koja će biti ekonomski održiva. Iako jedna od najmanjih teritorija po površini, Katalonija bi bila sedma u Evropskoj uniji po bogatstvu po glavi stanovnika. Katalonija ima 7,5 miliona stanovnika, što je 16 odsto stanovništva Španije, a čini 19 odsto nacionalne ekonomije. Međutim, tek poneko shvata da bi za ovaj region, poznat po trgovini i turizmu, otcepljenje od Španije značilo isključenje iz Evropske unije, a time i prepreku poslovanju s najznačajnijim trgovinskim partnerima, podseća CNN.

Otcepljenje samo uz članstvo u EU

Anketa lista El pais, sprovedena ovog meseca, pokazala je da, s jedne strane, gotovo polovina Katalonaca podržava otcepljenje, a da s druge strane, tek 37 odsto podržava takav ishod, ako bi to značilo ne biti u Evropskoj uniji. Separatizam Katalonije pothranjuje i ekonomska kriza u Španiji. Milion i po ljudi odazvalo se 11. septembra pozivu Katalonske nacionalne skupštine da izađu na skup povodom Dana Katalonije u Barseloni i traže nezavisnost, uz optužbe na račun centralnih vlasti da je uvlače u spiralu krize. Katalonci smatraju da centralnim vlastima daju više novca nego što dobijaju nazad, da Madrid zapostavlja infrastrukturu ovog regiona i da će otcepljenjem sačuvati katalonski jezik.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga