SENTA

Opština Senta je krajem jula završila proces imenovanja novih čelnika institucija.

15. okt 2012

Ovu lokalnu samoupravu trenutno vodi široka koalicija koju čine Savez vojvođanskih Mađara sa 12 odbornika, Demokratska stranka sa 10, Socijalistička partija Srbije – PUPS sa jednim i Ujedinjeni regioni Srbije sa 3 odbornika. U opoziciji je ostalo samo troje odbornika iz redova Građanskog saveza Mađara. Inače na čelu Skupštine Opštine na prvoj sednici ovog tela je izabrana Marta Barši (SVM), ali posle konsultacija i definisanja skupštinske većine ona je podnela ostavku na ovu funkciju. Umesto nje na čelu Skupštine Opštine je Aniko Žiroš-Jankelić iz Demokratske stranke, njen zamenik je Jožef Šandor (URS). Inače, Žiroš-Jankelić je u prethodnom mandatu bila predsednica opštine.

Novisaziv skupštine izabrao je i gradonačelnika: šansu da vodi opštinske poslove dobio je Rudolf Cegledi iz Saveza vojvođasnkih Mađara. On je u svom govoru pred odbornicima istako značaj planiranja.

– Dobro znamo da je ekonomski razvoj i razvoj zajednice moguć samo ako precizno isplaniramo korake. Zbog toga ćemo u narednom periodu izraditi plan za razvoj opštine Senta za period 2014-2020.Takođe, napravićemo studiju uticaja o poslovanju opštine – najavio je Cegledi.

On je naglasio da će se komunalni projekti nastavljati i da će se truditi da ostvare što bolji kontakt sa Nacionalnim savetom Mađara. Podsetimo, u prethodnom periodu NSM i opština imali su spor zbog toga što opštinska skupština prilikom imenovanja članova školskih odbora u šest od sedam obrazovnih ustanova nije uzela u obzir predloge nacionalnog saveta.

Spor je nastao u prethodnom sazivu Skupštine opštine kada je, posle dve godine od izbora, došlo do promene skupštinske većine i SVM je izgubio poziciju u Senti. Ova opština nije bila jedina u kojoj je došlo do prekomponovanja većine i isključenja SVM-a. Tada je Demokratska stranka na ovakav način kaznila ovu mađarsku stranku zbog toga što ona u republičkom parlamentu nije glasala za budžet za narednu godinu.

Posle izbora 2008. SVM je u senćanskoj skupštini dobio 12 mandata (mandati su osvojeni u koaliciji sa Vojvođanskom demokratskom zajedenicom Mađara), Demokratska stranka 9, G17 plus 2. Oni su do 2010 zajedno vodili opštinu. Posle spomenutih neslaganja oko budžeta novu većinu formirali su DS, G17 plus, LSV i Građanski savez Mađara.

Norbert Šinković

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga