Senta: 25 godina demonstracija za mir

Sećanje na velike antiratne demonstracije iz 1991. godine

06. nov 2016

U Senti je u subotu obeležena 25. godišnjica demonstracija za mir i postavljena nova spomen-ploča na zid Gradske kuće umesto one iz 2001. godine koja je u međuvremenu oštećena.

Laslo Tari, lokalni istoričar je podsetio na događaje 5. i 6. novembra 1991. Naglasio je da Senćani i danas mogu biti ponosni na zajedništvo kojim su se založili za mir i suprotstavili nepravednom i nedostojnom odvođenju članova porodica.

U oktobru 1991. se u Senti desila masovna mobilizacija. Mobilisani su odvedeni u okolinu Tornjoša, ali se uskoro ispostavilo da će ih odvesti na prvu liniju fronta u Hrvatskoj. Članovi porodica mobilisanih muškaraca su 5. novembra želeli da zamole oficire da mobilisane neće odvesti na front. Nakon grubog odbijanja porodice su u jakoj kiši peške krenule sa sinovima i očevima ka Senti. Građani su uskoro zatvorili puteve koji vode iz grada da bi sprečili eventualno odvođenje mobilisanih.

Kolona je u Senti narasla na mirnu gomilu koja je do večernjih sati skandirala: „Hoćemo mir!“. Uveče se demonstrantima priključio Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). On je održao efektan govor, jer je i sam bio protiv građanskog rata i mobilizacije.

Kod table postavljene u spomen prvog mirnog antiratnog protesta su vence položili predstavnici lokalnih partija i građani koji su aktivno učetvovali u dešavanjima 1991.

(Vojvodina danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga