- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Senator Viker: Ulazak Crne Gore u NATO doprinos stabilnosti

Predsedavajući Komisije Kongresa SAD za bezbednost i saradnju Rodžer Viker (Roger Wicker), pozdravio je odluku Senata da potvrdi prijem Crne Gore u NATO.

“U vreme neizvesnosti u Evropi, ova mala država i njen narod daju važan doprinos bezbednosti i stabilnosti. Pridružujući se Alijansi, Crna Gora takođe potvrđuje kontinuiranu validnost Helsinškog završnog akta, kojim se afirmiše pravo država da same definišu svoje bezbednosne aranžmane kao i u koja će savezništva ući. Dopuštanje spoljašnjim akterima da dovedu u pitanje ovaj princip, ozbiljno bi podrilo evropsku bezbednost”, ističe se u saopštenju senatora Vikera.

Vrhovnih komandant NATO snaga u Evropi, general Kurtis Skaparoti (Curtis M. Scaparrotti) kazao je prošle sedmice tokom saslušanja u Komitetu Senata za oružane snage da je “izuzetno važno” da Crna Gora uđe u NATO. Ovom sastanku je prisustvovao i senator Viker.

Komisija Kongresa SAD za bezbednost i saradnju, poznata i kao Helsinška komisija, podržava ljudska prava i razvoj demokratije u Crnoj Gori još od nadgledanja prvih višestranačkih izbora 1990.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!