Senat Univerziteta osudio uvrede rektorki i profesorima, podržava slobodu mišljenja studenata

"Univerzitet u Beogradu ima posebnu obavezu da se zalaže za to da kultura javnog govora bude zasnovana na načelima tolerancije i istinitosti"

09. okt 2019

Senat Univerziteta u Beogradu osudio je danas, kako se navodi, verbalne napade i uvrede koje su u pojedinim medijima upućene rektorki Ivanki Popović, prodekanu Filozofskog fakulteta Danijelu Sinaniju i profesoru Ognjenu Radonjiću, i dodao da Univerzitet podržava „slobodu mišljenja i izražavanja članova zajednice njegovih studenata, istraživača i nastavnika“.

Senat je nakon sednice ocenio da su „pokušaji diskvalifikovanja rektorke Popović, prodekana Sinanija i profesora Radonjića, utemeljeni na insinuacijama vezanim za njihovo poreklo, nedopustivi“ i podsetio da su takvi postupci „kažnjivi prema propisima koji su na snazi u Srbiji“.

„Kao ustanova od nacionalnog značaja, koja je obeležila 211 godina od osnivanja, Univerzitet u Beogradu ima posebnu obavezu da se zalaže za to da kultura javnog govora bude zasnovana na načelima tolerancije i istinitosti. Naglašavamo da Univerzitet podržava slobodu mišljenja i izražavanja članova zajednice njegovih studenata, istraživača i nastavnika i podstiče napore u pravcu promovisanja akademske čestitosti, odgovornosti, savesnog i posvećenog rada u oblasti nastave i nauke“, stoji u saopštenju.

Univerzitet je apelovao na „sve članove društvene zajednice“ da u javnoj komunikaciji zadrže dostojanstven stav i „poštuju vrednosti koje stoje iza načela autonomije Univerziteta i pružanja doprinosa opštem dobru Srbije“.

Glavni urednik televizije Hepi Milomir Marić ranije je osporavao Sinaniju pravo da učestvuje u rešavanju problema na Univerzitetu u Beogradu zbog, kako je rekao, „sumnjivog prezimena“. Marić je izjavio i da je u porodici rektorke Univerziteta u Beogradu promena strane normalna i da joj je stric (novinar Dušan Popović) „bio staljinista i glavoseča iz Novog Sada“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga