Senat ratifikovao protokol da Crna Gora uđe u NATO

Glasanje: 97 za, dva protiv

28. mar 2017

Američki Senat ratifikovao je Protokol o pristupanje Crne Gore NATO-u! Protokol je podržalo 97 senatora, dok su dvojica, Rend Pol i Majk Li, bili protiv.

Naredni korak je, da bi ratifikacija bila u potpunosti završena, da potpis na dokument stavi predsjednik SAD-a Donald Tramp.

Portal Antena M od 16h je uživo izvještavao iz Senata. U nastavku pročitajte što su senatori rekli tokom debate danas o ratifikaciji, redoslijedom kojim su govorili.

Senator iz Jute Majk Li kazao je pred Senatom da SAD ne bi smjele da šalju ljude u rat. „Ne smijemo da sklapamo saveze koji bi mogli da vode u rat“, rekao je Li govoreći o ratifikaciji Protokola. „Zato sam protiv širenja NATO-a“, kazao je Li. Podsjeća da države NATO-a imaju obavezu da brane jedna drugu. „Ne vidim kako nam može pomoći zemlja koja ima građana koliko distrikt u SAD“, dodao je on. SAD ne bi trebalo da dozvole da još jedna država (aludirajući na aktuelnih 27 članica NATO) može da uloži veto na pitanja bezbjednosti Sjedinjenih država.

„Očito je kakav će biti rezultat glasanja. Crna Gora će biti nova članica NATO-a“, kazao je Li.

Senatorka iz Nju Hempšira Džin Šahin kaže da Crna Gora jeste mala zemlja ali bitna geografski. „Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeće bezbjednosti države, Alijanse i Evrope. Ono je i u našem interesu“, kazala je Šahin i dodala da je članstva važno i zbog „sve češćeg miješanja Rusije u pitanja na Balkana.“ Poslaćemo jasnu poruku Rusiji da ne dozvoljavamo takvo ponašanje, istakla je ona i pozvala kolege da glasaju za ratifikaciju.

Bendžamin Sas, senator iz Nebraske, govorio je o rastućem miješanju Rusije širom svijeta, uključujući izbore u SAD. Rusija želi da promijeni naše mišljenje i stav, kazao je on. „Žele da se zapitamo da li nam je potreban NATO? To je najjača vojna organizacija na svijetu“, poručio je Sas i optužio Vladimira Putina da propagandom „dovodi Amerikance u zabludu.“

„NATO će biti jači ako nam se Crna Gora pridruži“, poručio je senator iz Konektikata Kris Marfi. „Jesu mali ali su postavljeni važno na mapi“, dodao je on. „Crna Gora je spremna, završili su brojne reforme u oblasti odbrane i vladavine prava. Ima još toga što mora da se uradi, ali neka to radi pod NATO kišobranom“, rekao je Marfi i naglasio da vrata Alijanse moraju da ostanu otvorena. „Drago mi je što ćemo glasati da Crna Gora uđe u NATO“, kazao je Marfi.

Rusija želi da destabilizuje Balkan, smatra Marfi i dodaje da Moskva želi da oslabi NATO i Evropu. „Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori htjeli su da izvedu ruski nacionalisti. To je zabrinjavajuća informacija kao i podatak da iza njih stoje neki državni organi Rusije“, kazao je senator iz Konektikata. „Glasom za ratifikaciju, spriječićemo stvaranje Kalinjingrada na Mediteranu“, istakao je Marfi.

Članstvo Crne Gore u NATO je važno iz više razloga, smatra Ron Džonson iz Viskonsina. „Crna Gora je posvećena NATO-u i zato će doprinijeti stabilnosti. Navodna podrška Rusije u pokušaju državnog udara ne smije biti nagrađena“, istakao je senator Džonson. „Moramo poslati Moskvi jasnu poruku: ne smije da maltretira zemlje koje žele da se pridruže Alijansi“, kazao je Džonson.

(Antena M)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga