Senat imenovao Kerija za državnog sekretara SAD

On je na toj poziciji zamenio Hilari Klinton koja napušta vladu posle četiri godine

30. jan 2013

Američki Senat je u utorak  velikom većinom odobrio imenovanje Džona Kerija za državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država. On je na toj poziciji zamenio Hilari Klinton koja napušta vladu posle četiri godine.

Senatori, čiji je glas nužan da se potvrde svi sekretari, sa 94 glasa  za i tri protiv prihvatio je Džona Kerija, posle glasanja i u odboru.

Dva senatora iz Teksasa Džon Kornin i Ted Kruz, kao i senator iz Oklahome Džejms Inhof, svi republikanci, bili su jedini glasovi protiv. Tri senatora nisu glasala, a sam Keri, kao senator iz Masačusetsa, glasao je sa „prisutan“.

Imenovanje Džona Kerija, obavljeno za samo nekoliko dana, dokaz je konsenzusa o ličnosti tog senatora koji je 28 godina proveo u gornjem  domu Kongresa SAD.

Taj nekadašnji junak iz Vijetnamskog rata pretvorio se u skeptika prema politici intervencionizma, a može se pohvaliti da ima „diplomatiju u krvi“. Njegov put ide od Irana do Kine, preko izraelsko-palestinskog sukoba, do klimatskih promena.

„Malo ko među predsednicima ili premijerima ima toliko znanje i veštinu spoljne politike kao Keri“, pohvalio ga je predsednik Obama imenujući ga 21. decembra.

Hilari Klinton napušta funkciju u petak. Vašington spekuliše o njenoj mogućoj kandidaturi za prvu predsednicu SAD 2016. godine, ali ona kaže da – bar za sada – ne misli o tome, već želi da se odmori posle četiri godine iscrpljujućeg krstarenja planetom.

(Slobodna Evropa)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga