Seminar o stradanju Jevreja u holokaustu

Ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol apelovao je danas na vlasti u Srbiji da učine sve kako bi se u školama u zemlji uvel…

20. jan 2009

Nacizam protiv bilo kakve različitostiAmbasador Izraela u Srbiji Artur Kol apelovao je danas na vlasti u Srbiji da učine sve kako bi se u školama u zemlji uveli nastavni sadržaji o holokaustu.
Kol je na otvaranju trodnevnog seminara o holokaustu u Novom Sadu rekao da je obrazovanje jedini način za borbu protiv predrasuda.
„To nije brzo rešenje, potrebne su godine i vreme, ali je jedino pravo rešenje za razbijanje predrasuda“, kazao je Kol.
On je rekao da i u Srbiji, kao i u drugim zemljama sveta, postoje oni koji poriču da se holokaust desio ili pokušavaju da minimiziraju broj žrtava holokausta.
„Posebno čudi kada se tako nešto u svetu može čuti od intelektualaca, od akademika, pa čak i od šefova nekih država. Nacistička Nemačka je organizovala i počinila holokaust, Nemačka je to priznala, pokajala se i izvinila, a ipak u svetu ima onih koji negiraju da se holokaust desio“, naveo je Kol.
On je apelovao na vlasti u Srbiji i da sve učine kako bi se od propadanja i od zloupotrebe spasili logori smrti iz Drugog svetskog rata, koji postoje na teritoriji Srbije.
Objasnio je da čuvanje takvih mesta od propasti i zaborava zapravo predstavlja opomenu za budućnost, kako se užasi holokausta više nikada ne bi ponovili.
Kol je rekao da je svestan da Srbija nije bogata zemlja, da u svetu vlada ekonomska kriza, ali je apelovao na nadležne da sve učine kako bi se sagradio jedan jevrejski centar i muzej holokausta.
Ocenio je da je negiranje holokausta u svetu zapravo inspirisano antisemitizmom, koji je i danas prisutan, čak i u međunarodnoj političkoj areni.
„U ovom trenutku u svetu se vode toliki ratovi, postoje brojni sukobi, teroristički napadi… Ipak, tek u veoma malo navrata Generalna skupština Ujedinjenih nacija oglašavala se povodom tih sukoba. Ali se redovno oglašava povodom sukoba u koje je uključen Izrael“, rekao je Artur Kol.
Prema njegovim rečima, iako postoji već 61 godinu, Izrael očigledno još uvek mora da dokazuje da ima pravo na postojanje i da nema nameru da nestane.
„Naša misija jeste da promovišemo činjenicu da postoji šansa za mir i suživot sa susedima, a posebno sa Palestincima, i od toga nećemo odustati“, poručio je izraelski ambasador.
Seminar o holokaustu namenjen je prosvetnim radnicima iz Srbije, kako bi im se pomoglo da bolje podučavaju o tematici holokausta. Reč je o prvom seminaru takve vrste na Balkanu.
Predsednica Jevrejske opštine u Novom Sadu Ana Frenkel podsetila je da se Srbija, kao članica Ujedinjenih Nacija, obavezala da u nastavne sadržaje, od osnovnih škola do univerziteta, uvrsti i lekcije o holokaustu.
Takođe je kazala da je međunarodna obaveza Srbije da se u školama obeležavaju pojedini datumi u vezi sa holokaustom, poput 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na holokaust, a koji je ustanovljen u znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada je oslobođen zloglasni nacistički koncentracioni logor Aušvic.
Ona je ocenila da bi Srbija trebalo da donese i odgovarajući zakon, kojim bi se predvidele krivične sankcije za pokušaje negiranja holokausta, jer je to obaveza zemalja Evropske Unije, a Srbija stremi ka integraciji u EU.
Obezbeđenje seminara je veoma strogo – na prilazima hotelu „Sajam“, kao i u samom hotelu, primetan je veliki broj uniformisanih polocajaca, kao i pripadnika privatnog obezbeđenja. Kako su objasnili organizatori, to je zbog osetljivosti teme o kojoj je reč.
Na seminaru će, pored ostalih, predavati i direktor Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima Ifraim Zurof, rabin Isak Asiel, protosinđel iz Izraela Jovan Ćulibrk.
Seminar organizuju Jevrejska opština i Centar „Simon Vizental“, uz pomoć Grada Novog Sada, Izvršnog veća Vojvodine, Vlade Srbije i brojnih stranih donatora.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga