Seminar o Holokaustu

U Novom Sadu će od 19. do 22. januara biti održan Seminar o holokaustu namenjen prosvetnim radnicima iz Srbije, najav…

16. jan 2009

Nacizam protiv bilo kakve različitostiU Novom Sadu će od 19. do 22. januara biti održan Seminar o holokaustu namenjen prosvetnim radnicima iz Srbije, najavila je danas predsednica novosadske Jevrejske opštine Ana Frenkel.
Ona je na konferenciji za novinare objasnila da je reč o prvom seminaru te vrste na Balkanu i da je njegov cilj da pomogne nastavnicima i profesorima društvenih nauka o tome kako da predaju o tematici nacističkog genocida nad Jevrejima.
Ana Frenkel je podsetila da se Srbija, kao članica Ujedinjenih nacija, obavezala da u nastavne sadržaje, od osnovnih škola do univerziteta, uvrsti i lekcije o holokaustu.
Takođe je kazala da je međunarodna obaveza Srbije da se u školama obeležavaju pojedini datumi u vezi s holokaustom, poput 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na holokaust, a koji je ustanovljen u znak sećanja na 27. januar 1945. godine, kada je oslobođen zloglasni nacistički koncentracioni logor Aušvic.
Ona je ocenila da bi Srbija trebalo da donese i odgovarajući zakon, kojim bi se predvidele krivične sankcije za pokušaje negiranja Holokausta, jer je to obaveza zemalja Evropske Unije (EU), a Srbija stremi ka integraciji u EU.
„Kroz seminar želimo da pomognemo državi da na pravi način obrazuje mlade generacije o Holokaustu“, kazala je Frenkelova.
Dodala je da će, u saradnji sa MUP-om Srbije, obezbeđenje seminara biti „rigorozno“, zbog osetljivosti teme.
Najavila je da će na seminaru predavati, pored ostalih, i ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol, direktor Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof, rabin Isak Asijel, protosinđel iz Izraela Jovan Ćulibrk, kao i preživeli logoraši iz Drugog svetskog rata.
Seminar organizuju Jevrejska opština i Centar Simon Vizental, uz pomoć Grada Novog Sada, Izvršnog veća Vojvodine, Vlade Srbije i brojnih stranih donatora.
Ana Frenkel je ranije najavila da će početkom 2010. godine u Novom Sadu biti otvoren i Muzej holokausta.
Prema njenim rečima, u sklopu seminara biće dodeljena i titula počasnog građanina Novog Sada Efraimu Zurofu.
Zurof je prvo odbio da primi to priznanje, jer su prošle radikalske vlasti u centru Novog Sada postavile spomenik srpskom političaru iz vremena pre Prvog svetskog rata Jaši Tomiću, između ostalog autoru navodnog antisemitskog pamfleta „Jevrejsko pitanje“.
Zurof je priznanje prihvatio nakon što su nove gradske vlasti, koje su i donele odluku o dodeli prižnanja, organizovale javnu raspravu na temu da li spomenik Tomiću treba da bude uklonjen iz centra Novog Sada.
Ana Frenkel je ranije kazala da je stav jevrejske zajednice prema Jaši Tomiću nepromenjen, odnosno da oni smatraju da je on u delu svojih radova bio antisemita, ali da pozdravljaju organizovanje javne rasprave o spomeniku.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga