Semiha Kačar: Ugrožena bezbednost muslimanske zajednice u Srbiji, država ništa ne preduzima

"O pretećem pismu i postupanju ili nepostupanju nadležnih obavestićemo međunarodnu zajednicu"

26. feb 2019

Predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar zatražila je od ministra policije Nebojše Stefanovića i ministrake pravde Nele Kuborović da odgovore zbog čega službenici ministarstava kojima upravljaju nisu ništa preduzeli povodom pretnji koje su nedavno upućene Sandžačkom odboru, ali i svim muslimanima na jugozapadnom Balkanu.

U pisanoj izjavi za medije Semiha Kačar podsetila je državne zvaničnike Srbije da je bezbednost jedan od ključnih preduslova kako za efikasno uživanje ustavom garantovanih ljudskih prava i sloboda, tako i za normalan život građana.

Ona je navela da je 18. februara Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda primio pismo sa pretećom i uvredljivom sadržinom, u kojem, između ostalog, piše da je „namenjeno svim izdajnicima i izrodima srbskim prevedenim u muhamedansku satanističku sektu“, s aporukom: „Napustite sve krajeve u oblasti Kraljevine Srbije, od izvorišta Save do Krfa, bratske nam Grčke i od Jadranskog mora do bratske nam Rumunije najkasnije do Đurđevdana. U suprotnom bićete uništeni…“

U izjavi se dodaje i da su narednog dana ove pretnje prijavili policijskoj upravi u Novom Pazaru, koja je, shodno važećim zakonima, bila u obavezi da ovaj slučaj prosledi tužilaštvu.

Međutim, od tada Sandžački odbor nije od nadležnih organa dobio bilo kakvu informaciju o preduzetim radnjama, kao i njihovim eventualnim rezultatima.

„Pretpostavljam da nikakve informacije nismo dobili zato što u ovom slučaju nisu preduzete nikakve istražne radnje, pa nadležni organi nisu imali o čemu da nas informišu“, navodi se u pisanoj izjavi.

Predsednica Sandžačkog odbora podsetila je javnost da su na adresu te organizacije i ranije stizale pretnje, ali da su se one uglavnom odnosile na konkretne aktivnosti i pojedince iz Odbora, dok su sada uperene i protiv svih pripadnika jedne zajednice.

„Podsećamo, takođe, da pismo sadrži uvrede na verskoj i nacionalnoj osnovi, te pretnje uništenjem celokupne zajednice, što su sve kvalifikovana krivična dela. U takvim slučajevima nadležni državni organi postupaju po službenoj dužnosti“, ukazala je Semiha Kačar.

Ona je upozorila da je bezbednost građana narušena „zbog više razloga i iz više uglova“, navodeći da to potvrđuju i nedavni događaji „kao što su požari od letos i od pre neki dan u kojima su, zbog evidentne neadekvatne tehničke opremljenosti, izgubljeni ljudski životi, dok je materijalna šteta znatno veća“.

Smatra da u tom konktesktu, treba posmatrati i dugogodišnju opstrukciju u procesuiranju odgovornih za zločine u Štrpcima i Sjeverinu, čija se godišnjica obeleževa ovih dana, kao i mnogobrojne druge zločine iz devedsetih godina prošlog veka.

„U tom kontekstu, posebno ističem zločin u Kukurovićima u vezi sa kojim državni organi nisu preduzeli apsolutno ništa. Svi ovi primeri su još jedan dokaz nefunkcionisanja institucija pravne države, što znatno doprinosi nebezbednosti njenih građana“, navela je Semiha Kačar.

Ona je izrazila zabrinutost za svoju, kao i za bezbednost više pripadnika nacionalnih manjinskih zajednica i pripadnika muslimanske zajednice u Srbije, poručivši da Sandžački odbor zahteva od nadležnih institucija, policije pre svega, da ga blagovremeno obaveštava o svim stvarima relevantnim za ovaj slučaj.

„U suprotnom ćemo ministra Stefanovića i ministarku Kuburović smatrati lično odgovornim za postupanje, odnosno nepostupanje, u ovoj stvari“, dodala je ona.

Semiha Kačar navela je i da će Sandžački odbor za ljudska prava o pretećem pismu i postupanju nadležnih državnih organa obaveštavati predstavnike međunarodne zajednice, kao i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga