Selma Spahić: Bojkot Pozorja zbog Kusturice

Festival dao legitimitet nacionalističkoj retorici i beskičmenjaštvu

11. apr 2013

Odluka direkcije Sterijinog pozorja da Emir Kusturica otvori ovogodišnji festival koji se u Novom Sadu održava od 25. maja do 3. juna navela je sarajevsku rediteljku Selmu Spahić da povuče svoju predstavu „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“ iz takmičarske selekcije. Njeno pismo Direkciji Sterijinog pozorja objavljujemo u celini:

Poštovana Direkcijo,

Predstava “Grebanje ili Kako se ubila moja baka” sadrži niz citata iz udžbenika za osnovne i srednje škole širom Bosne i Hercegovine. Jedan od tih citata glasi da su narod i država najveća dostignuća ljudskoga duha, dok drugi, za nijansu direktniji, kaže da se čovjek spasava samo vjerom i da dobra djela nisu potrebna. Šteta je već učinjena. Od kraja rata na ovim prostorima do danas, generacije i generacije djece zadojene su nacionalizmom, ograničene mržnjom, isključivošću i nerazumijevanjem za različitost, svjesno i sistemski osiromašene duhom i nenaučene na empatiju prema Drugom. Svjesno i sistemski se za njih ispisuju alternativne historije recentne prošlosti.

Prije nego što sam počela rad na predstavi, imala sam dojam da je ta indoktrinacija perfidnija, da je sakrivena između redova, međutim, ona je eksplicitna, toliko sveprisutna i dominantna da je vulgarna. Kada djeca krenu u školu, nauči ih se da pripadaju jednoj naciji, posebnijoj od svih ostalih (nacionalizam/fašizam) a ukoliko u to ne vjeruju, gorjet će u paklu (religijski strah). Rezultati su se pokazali savršeno efikasnim. Indoktrinacija nam se ruga u lice, i zna da u ovakvoj političkoj atmosferi ima neizmjernu moć.

Kao umjetnice i umjetnici, kao građanke i građani, imamo etičku dužnost da se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju borimo protiv nacionalističke truleži i retorike. Na nama je da zauzmemo jasan stav i da vladajućim političkim strukturama damo do znanja da nećemo klimati glavom na pokušaje da se i umjetnost iskoristi kao sredstvo ideološke propagande.

Za razliku od autora gore spomenutog citata, ja vjerujem da je umjetnost, a ne narod, a ne država, najveće dostignuće ljudskoga duha. Da bismo se njome bavili trebamo hodati ispravljene kičme, svjesni posljedica svojih odluka. Izborom Emira Kusturice za osobu koja će svečano otvoriti ovogodišnji festival jasno ste nam dali do znanja koji je vaš stav. Festival koji ukaže takvu čast Emiru Kusturici ideološki se jasno opredjeljuje, pristaje na nacionalističku retoriku i daje joj legitimitet. Na takvom festivalu ne želim da učestvujem.

Moja je etička obaveza da kažem da lično neću doći na ovogodišnje Sterijino pozorje te vas molim da me izuzmete iz takmičarskih kategorija.

Selma Spahić
Sarajevo, 11.4.2013. 

O „podvizima“ direktora Sterijinog pozorja Selimira Radulovića, Autonomija je u više navrata pisala od decembra do danas:

https://www.autonomija.info/nova-politika-starog-selimira.html

https://www.autonomija.info/sila-kao-kulturna-politika.html

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga