Sekulić: Pogoršan politički i finansijski ambijent za medije

Mediji u Srbiji gube poverenje javnosti, jer nisu nudili javnosti sadržaj koji je u javnom interesu

27. jan 2017

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija Zoran Sekulić ocenio je na godišnjem prijemu Asocijacije u Beogradu da je finansijski i politički ambijent u kome rade mediji u Srbiji pogoršan u proteklih godinu dana.

„Znači da nam medijska scena nije bila bolja iako bi smo mi to voleli, da nam tiraži nisu bili veći, iako bismo mi to voleli. Naprotiv tiraži su nam pali. Znači da politički i finansijski ambijent u kome su radili mediji u Srbiji nije bio bolji, naprotiv pogoršao se“, rekao je Sekulić. ‚

On je dodao da mediji nisu nudili javnosti sadržaj koji je u javnom interesu u onoj meri u kojoj bi se to očekivalo i da su kršili profesionalne i poslovne kodekse više nego prošle godine, kao i da medijska regulativa nije primenjena doslovno kao što je bilo očekivano.

„Sve skupa to znači da mediji u Srbiji gube poverenje javnosti, a to jeste odgovornost medija i medijske industrije, ali nije odgovornost samo medija i medijske industrije“, rekao je Sekulić i dodao da je to odgovornost i onih „čija je obaveza i pravo da urede medijski ambijent u zemlji i normativno i politički i finansijski i stvore uslove za nesmetan, slobodan, profesionalan i odgovoran rad medija“.

On je dodao i da su za takvo stanje u medijima odgovorni i domći i međunarodni akteri.

„To je odgovornost i svih onih aktera koji nas godinama uveravaju da delimo zajedničke vrednosti slobode izaražavanja i slobode medija, a u praksi se najčešće rukovodi svojim pragmatičnim interesima“, rekao je Sekulić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga