Seksualno vaspitanje pilot-projekat u deset vojvođanskih škola

U Vojvodini se godišnje rodi 17.000 dece, a broj namernih prekida trudnoće iznosi čak 50.000

09. sep 2013

U deset srednjih škola u Vojvodini od danas se izvodi nastava „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, u okviru pilot- projekta koji je pokrenula pokrajinska vlada.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu prisustvovali su prvom izvedenom času u okviru novog predmeta, koji je održan u Srednjoj ekonomsko-trgovinskoj školi u Bečeju.

Pajtić je pohvalio zrelost kojom su se rukovodili učenici koji će svoje vreme i pažnju od danas poklanjati i edukaciji koja nije bila obavezna, shvativši da je reč o podizanju svesti na račun očuvanja njihovog soptvenog zdravlja.

Prema njegovim rečima, u Vojvodini se godišnje rodi 17.000 dece, a broj namernih prekida trudnoće iznosi čak 50.000, što je zvaničan podatak, dok nezvanični podaci ističu da ih ima oko 100.000.

„Dakle, na šest abortusa u Vojvodini dolazi jedan novi život. Najčešći razlozi su maloletničke trudnoće, kao posledice nedovoljnog znanja o kontraceptivnim sredstvima i njihovom korišćenju. Između 16 i 18 odsto bračnih parova ima problem sa sterilitetom, što je opet posledica namernih prekida trudnoće i povreda koje su potom usledile ili posledica polno prenosivih bolesti“, kazao je Pajtić.

Dodao je da je pokrajinska vlada rešila da objavi rat predrasudama i neznanju, i uvedeseksualno obrazovanje u srednje škole.

Pajtić je naveo da će u programu učestvovati 1.200 učenika i dodao da je samo jedan učenik, od ukupnog broja anketiranih polaznika u deset škola Vojvodine, odbilo da sluša novi predmet.

Pokrajinski premijer je rekao da u Vojvodini na jedan bračni par dolazi manje od jednog deteta, što dovodi do drastičnog smanjivanja stanovnika iz godine u godinu.

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu kazala je da je deo đaka delimično već upoznat sa seksualnim obrazovanjem, pre svega preko društvenih mreža, što je ocenila kao nedovoljno znanje.

„Ako analize pokažu da je inicijativa opravdana, videćemo da li će ovaj sadržaj biti samostalan ili deo nekog predmeta“, rekla je Marinika Čobanu.

Predmet iz reproduktivnog zdravlja izučavaće se u gimnazijama u Zrenjaninu i Sremskim Karlovcima, Gimnaziji „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu, Gimnaziji „Uroš Predić“ u Pančevu, gimnaziji „Branko Radičević“ u Staroj Pazovi.

Projektom su obuvaćeni i Srednjoškolski centar „Nikola Tesla“ iz Vršca, ekonomsko-trgovačke škole u Kikindi, Bečeju i Alibunaru, kao i Srednja stručna škola „Borislav Mihailović Mihiz“ iz Iriga.

Udžbenici u izdanju resornog sekretarijata su besplatni, a predavači su visokostručni mladi ljudi, studenti završne godine medicine i psihologije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga