Šekspir festival sa evropskom etiketom

Festival, koji se održava šesti put, nedavno je dobio priznanje Evropske asocijacije festivala - EFFE Label 2019/2020

06. juna 2019

Internacionalni Šekspir festival, posvećen isključivo delima slavnog Vilijama Šekspira, otvoriće 27. juna u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu predstava “Ričard III“ pozorišta “Gavela” iz Zagreba, a do 3. jula u Vili Stanković u Čortanovcima biće premijerno izvedena predstava “Moj Šekspir”, prema konceptu inicijatora i direktora festivala Nikite Milivojevića, gostovaće “Bura” Irine Bruk i Nacionalnog teatra iz Nice, te “Bogojavljenska noć” Gaja Retalaka iz Londona i drugi programi.

Šekspir festival, koji se održava šesti put, nedavno je dobio priznanje Evropske asocijacije festivala – EFFE Label 2019/2020.

“Ponosni smo na ovu etiketu. Žiri u Briselu je prepoznao ideju našeg festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme”, izjavio je Milivojević 5. juna na konferenciji za novinare u Vili Stanković.

Najavljujući program, istakao je da je uvek ideja da dođe i neko iz okruženja, a i da budu zastupljeni različiti Šekspirovi komadi od 37 – koliko ih je sačuvano. Istakao je da je sa velikim zadovoljstvom uvrstio hrvatsku postavku “Ričard III” u režiji jednog od najistaknutijih reditelja u regionu Aleksandra Popovskog iz Makedonije, sa izuzetnim glumcem Ozrenom Grabarićem u naslovnoj ulozi.

“Bura” je, prema rečima Milivojevića, komad koji glumci najviše vole, maštarski i jedini sa Šekspirovom originalnom pričom, a rediteljka Irina Bruk je očito nasledila gene svog slavnog oca Pitera Bruka. Njena postavka je zanimljiva i duhovita, sa likom Prospera koji je šef kuhinje.

“Englezi nas od samog početka našeg festivala redovno obaveštavaju o novim i interesntnim predstavama po Šekspirovim delima. Tako smo došli do ‘Bogojavljenske noći’ koju izvodi Bridge House Theatre SE20. U ovoj predstavi imaćemo jedinstvenu priliku da vidimo dobitnika Olivije nagrade, glumca i muzičara Džordža Megvajera”, rekao je Milivojević.

Festivalska produkcija “Moj Šekspir” okupiće glumačke zvezde iz Srbije i regiona, među kojima su Svetlana Bojković, Vojislav Brajović, Svetozar Cvetković, Milena Zupančič, a moguće je i Rade Šerbedžija, Zijah Sokolović, Miodrag Krivokapić, kao i Vojin Ćetković i Igor Đorđević.

“Ideja je da glumci, uz izvođenje Šekspirovih monologa, podele sa publikom neke dogodovštine iza scene i iskustva koja su stekli igrajući u Šekspirovim dramama. Forma je interaktivni tok šou, a jedini problem je okupiti u isto vreme ovaj ‘Barselona’ tim”, izjavio je reditelj.

U pratećem programu biće ekskluzivno prikazan film Keneta Brane “Sve je istina”, otvorena izložba “Šekspirova pozornica Joce Savića” i održana tribina o životu i radu srpskog glumca i reditelja Savića koji je karijeru ostvario na nemačkim scenama krajem 19. veka. U saradnji sa Art frakcijom iz Inđije, Milivojević će održati master klas “Šekspir za početnike”.

Opština Inđija obezbedila je ove godine za Šekspir festival četiri miliona dinara, Pokrajina Vojvodina dva, a Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Grad Novi Sad po jedan milion.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević ocenila je da Šekspir festival ima značajnu evropsku poziciju.

“Drago nam je što smo pokrovitelji ove manifestacije. Priznanje Evropske asocijacije festivala nas sve čini ponosnim”, rekla je ona.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak istakao je da ta opština od samog početka svesrdno podržava Šekspir festival, uz koji tokom nekoliko dana postaje kulturna prestonica.
Pominjući nedavno održani prvi književni festival Prozpoet i predstojeći, već tradicionalni muzički festival Scenafest, Gak je rekao da je Inđija jedna od retkih opština sa tako sveobuhvatnim kulturnim sadržajem.

Partner Šekspir festivala je Evropski pokret u Srbiji, čiji je potpredsednik Aleksandar Simurdić izjavio da su prepoznali zajedničke težnje ka bazičnim evropskim vrednostima, kao što su upoznavanje i slušanje drugog i drugačijeg, uspostavljanje dijaloga.

Direktorka Sektora za marketing i korporativne komunkacije UNIQUA osiguranja Sonja Marić podsetila je da ta kompanija od početka podržava Šekspir festival.

“Ponosni smo na epitet velikog prjatelja i pokrovitelja ovog festivala. Čast nam je što smo doprineli da dramski događaj sezone nastavi da raste, da ponudi odličan program i dovede velika glumačka imena. Nadamo se da će u velikom broju doći verna, ali i nova publika”, rekla je Sonja Marić.

Festivalski sajt je sekspirfestival.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEecult.org

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga