Sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji: Ovim tempom još 12 godina do zatvaranja poglavlja

"Srbija je za četiri godine otvorila samo 12, a privremeno zatvorila dva pregovaračka poglavlja"

02. jan 2018

Nova generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić ocenila je da će Srbiji ako nastavi dosadašnjim tempom biti potrebno šest godina da otvori sva poglavlja u pregovorima sa EU, a 12 da ih zatvori.

Ona je za list „Danas“ od srede podsetila da je Srbija za četiri godine otvorila samo 12, a privremeno zatvorila dva pregovaračka poglavlja.

„Zato je važno ubrzati proces kako bismo do 2023. godine zatvorili sva poglavlja i potpisali ugovor o pristupanju EU, koji bi države članice ratifikovale za godinu i po do dve“, kazala je Suzana Grubješić, koja je i bivša potpredsednica vlade zadužene za evropske integracije.

Navela je da je sve to pod pretpostavkom da EU u februaru izađe sa Strategijom o proširenju, u kojoj bi navela 2025. kao godinu mogućeg prijema u članstvo za dve zapadno-balkanske zemlje, koje su najviše odmakle u procesu integracija, Srbiju i Crnu Goru.

Ocenila je da najveću prepreku za to predstavlja dijalog sa Prištinom, koji bi kako kaže, prema nekim scenarijima trebalo da se završi do kraja mandata Federike Mogerini, odnosno do kraja 2019. godine.

Ona je kazala da su druga prepreka poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava – pravda, sloboda i bezbednost.

„Vladavina prava je noseći stub evropskih integracija, a brojanje usvojenih zakona, strategija i akcionih planova više neće imati toliki značaj koliko depolitizacija pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kazala je ona.

Dodala je da bi u najboljem scenariju Srbiji trebalo dozvoliti da otvori sva poglavlja za koja je spremna, navodeći da su trenutno spremna tri poglavlja i da očekuje da se otvori više poglavlja nego prethodne godine.

(Beta, foto: N1) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga