Sekretarijat: Vujović obmanjuje javnost i zamagljuje stvarnost

Računica je jednostavna i jasna: sedam odsto poreskih prihoda budžeta Republike iznosi najmanje 58 milijardi dinara

15. dec 2015

Pokrajinski sekretarijat za finansije optužio je danas ministra finansija Srbije Dušana Vujovića da je u javnost izneo neistinu da će svota koja će se sliti u budžet Vojvodine naredne godine biti veća od osam odsto republičkog budzeta.

“Zakonom o budžetu Srbije za 2016. godinu, mimo Ustava i zakona, budžetu Pokrajine pripisana su sredstva u iznosu od preko 30 milijardi dinara za finansiranje republičke nadležnosti:- zarada u osnovnom i srednjem obrazovanju i transferna sredstva opštinama i gradovima”, navodi s eu saopštenju za javnost.

Dodaje se da je, pored ovih sredstava, ministar u svojoj izjavi budžetu Pokrajine po prvi put pripisao i vrednost rashoda od preko 15 milijardi dinara koji će biti izvršeni direktno iz budžeta Republike, preko različitih ministarstava, a odnose se na rashode za radove na teritoriji Vojvodine.

“Nedoumice oko Ustavom utvrđenog obima budžeta za pokrajinsku administraciju nema. Računica je jednostavna i jasna. Sedam odsto poreskih prihoda budžeta Republike iznosi najmanje 58 milijardi dinara i toliko bi trebalo da iznose sredstva kojima Vojvodina raspolaže. Svako dodavanje transfernih sredstava je neosnovano, a naročito uračunavanje sredstava koja neće ni proći preko budžeta Vojvodine”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je izjava ministra Vujovića “zamagljivanje stvarnosti i obmanjivanje javnosti”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga