Sekretarijat: Vlada svesno onemogućila pokrajinu da podnese amandmane na budžet

Srbija ima “tajne javne finansije”

09. dec 2015

Pokrajinski sekretarijat za finansije optužio je Vladu Srbije da je predlogom Skupštini Srbije da se zakon o budžetu donese po hitnom postupku želela da onemogući Skupštinu Vojvodine da podnese amandmane i da tako i zvanično iskaže neslaganje zbog nepoštovanja Ustavom utvrđenog minimalnog obima budžeta Vojvodine.

Pokrajinski sekretarijat za finansije je u saopštenju za javnost ocenio da je to još jedan dokaz da se za javne finansije Srbije kaže da su “tajne javne finansije”.

Taj sekretarijat je podsetio da je Predlog zakona o budžetu Srbije za 2016. godinu Vlada usvojila 2. decembra 2015. godine i uputila Skupštini tek 4. decembra, u petak, kada je i objavljen na sajtu parlamenta i to u podnevnim časovima.

“Hitan postupak donošenja Zakona o budžetu Srbije za 2016. godinu ima za posledicu umanjenje demokratskog potencijala parlamenta, isključivanje šire javnosti, kao i nemogućnost Skupština Vojvodine blagovremeno podnese amandmane”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je krajnji rok za podnošenje amandmana bio utorak 8. decembar, u 13 časova, za kada je zakazana sednica skupštine.

Da bi Skupšina Vojvodine uložila amandmane na Predlog zakona o budžetu Srbije, trebalo je u roku kraćem od 96 časova da pokrajinska administracija pripremi amandmane, da ih usvoji Pokrajinska vlada, da ih potom dostavi Skupštini Vojvodine, a skupština pokrajinskim poslanicima u skladu sa Poslovnikom, da poslanici razmotre i usvoje predložene amandmane i da ih Skupština Vojvodine podnese predsedniku Skupštine Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga