Sekretarijat: Visok procenat roditelja protiv vakcinacije

42,9 odsto njih odgovorilo da ne bi dalo pristanak za vakcinaciju svoje ćerke protiv HPV

28. nov 2014

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo u ovom trenutku neće predložiti donošenje posebnog programa zdravstvene zaštite imunizacije protiv humanog papiloma virusa, saopšteno je danas iz Pokrajinske vlade.

Kako se objašnjava, Sekretarijat je takvu odluku doneo na osnovu procenta negativnih odgovora koji su pokazali rezultati istraživanja, sprovedenog među roditeljima i starateljima devojčica uzrasta petog razreda osnovne škole.

Na osnovu navedenog istraživanja utvrđeno je da je od 4.992 vraćena upitnika 29,1 odsto njih zaokružilo da bi dalo pristanak za vakcinaciju svoje ćerke protiv HPV. Da ne zna da li bi to učinilo odgovorilo je 28 odsto ispitanih, dok je odrečno odgovorilo 42,9 odsto njih.

„S obzirom na visok procenat odgovora „ne znam“ smatramo da je potrebno dodatno informisanje roditelja i staratelja i devojčica kroz direktan kontakt i konsultacije sa stručnjacima o problemima koje humani papiloma virus izaziva, načinu prenošenja, simptomima infekcije, posledicama infekcije ovim virusom, kontraindikacijama i nuspojavama imunizacije, kao i o dosadašnjim iskustvima u primeni ove vrste imunizacije u zemljama u svetu“, navodi se u saopštenju.

U njemu se dodaje i da će Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju  predložiti formiranje odgovarajućeg tela, radi lakšeg uspostavljanja neposrednog kontakta i pravog načina pružanja informacija. U radu tog tela, dodaje se, učestvovaće predstavnici pokrajinskih sekretarijata za oblast obrazovanja, sporta i omladine i informisanja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga