Sekretarijat: Rešiti blokade računa toplana od strane Srbijagasa

Prirodni gas u Vojvodini koristi više od 210 hiljada malih potrošača, kao i oko 750 industrijskih i drugih subjekata i 20 toplana

09. okt 2013

Vojvođanski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine izrazio je danas veliku zabrinutost za građane i privredu Vojvodine koji koriste prirodni gas, povodom mogućnosti prestanka isporuke ili nestašice prirodnog gasa na domaćem tržištu, kao i zbog blokade računa pojedinih toplana od strane Srbijagasa.

Taj sekretarijat je u saopštenju za javnost pozvao Ministarstvo energetike da odredi mere za rešavanje finansijskih problema između toplana i preduzeća Srbijagas i podsetio da su računi pojedinih toplana ovih dana blokirani od strane Srbijagasa.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku pozvao je nadležno ministarstvo da odredi mere za rešavanje nastale situacije u oblasti snabdevanja prirodnim gasom, kao i da obezbedi sigurnu i kontinuiranu isporuku prirodnog gasa za predstojeću grejnu sezonu.

Sekretarijat je podsetio da je u Vojvodini je sproveden ili je u toku sprovođenja proces gasifikacije naselja i industrijskih zona u svih 45 jedinica lokalne samouprave pa tako prirodni gas koristi više od 210 hiljada malih potrošača, kao i oko 750 industrijskih i drugih subjekata i 20 toplana.

Sve toplane na teritoriji Vojvodine kao osnovni energent koristi prirodni gas, a obustavom isporuke gasa izazvale bi se nesagledive posledice za građane, privredu i sve ostale potrošače, upozorio je vojvođanski sekretarijat za energetiku.

Dodao je da je stanje u vojvođanskim toplanama „i inače veoma kritično“, jer su višegodišnja razlika u nabavnoj ceni energenata i nerealno niske cene toplotne energije akumulirali velika dugovanja, a situaciju dodatno pogoršavaju velika dugovanja prema toplanama od strane budžetskih korisnika na republičkom i lokalnom nivou.

Sekretarijat je ocenio da su toplane u neravnopravnom položaju u odnosu na distributere prirodnog gasa, s obzirom da je obračunski period za toplane 15t dana, a za distributere gasa 30 dana i predložio kratkoročnu meru da ministarstvo predloži Upravnom odboru Srbijagasa izmenu odluke, tako da obračunski period, umesto 15 dana bude 30 dana, a rok plaćanja da bude 15, umesto sadašnji osam dana, sve u cilju poboljšanja likvidnosti toplana.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga