Sekretarijat: Republika duguje Vojvodini 240 milijardi dinara

Budžet Vojvodine jedini budžet u Srbiji koji nema stabilne, sigurne, dovoljne i predvidive izvore finansiranja

02. dec 2015

Pokrajinski sekretarijat za finansije saopštio je danas da su republičke vlasti ove godine oštetile budžet Vojvodine za oko 30 milijardi dinara.

“Od 2007. godine do danas dug se procenjuje na preko 240 milijardi dinara”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da se Vlada Srbije i ove, kao i svih prethodnih godina, oglušila o budžetski kalendar kojim je precizirano da je 1. novembar krajnji rok u kome je trebalo da usvoji Predlog Zakona o budžetu Srbije za 2016. godinu i da ga dostavi skupštini.

“Jasno je da će i ove godine, kao i svih prethodnih, zbog nepoštovanja budžetskog kalendara, Narodna skupština doneti Zakon po hitnom postupku, bez ikakve javne rasprave”, piše u saopštenju.

Dodaje se da pokrajina ne može da pripremi svoj budžet, jer mora prvo da sačeka donošenje republičkog budžeta, pošto se najveći deo prihoda budžeta Vojvodine utvrđuje upravo republičkim budžetom.

Pokrajinski sekretarijat za finansije je naveo i da je budžet Vojvodine jedini budžet u Srbiji koji nema stabilne, sigurne, dovoljne i predvidive izvore finansiranja, tako da je njegovo finansiranje poslednjih godina bilo “isključivo izraz moći centralne vlasti”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga