Sekretarijat: Protesti paora logična posledica grubog ignorisanja

Povući iz procedure predlog zakona

24. nov 2015

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ponovo je danas zatražio da iz procedure Skupštine Srbije bude povučen Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu i ocenio da su protesti poljoprivrednika “očekivana i logična” reakcija na “grubo ignorisanje” od strane Ministarstva poljoprivrede.

“Današnji protest poljoprivrednika, kao i neki budući, nije iznenađenje i predstavlja logičnu i očekivanu reakciju na to grubo ignorisanje od strane nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede i uporno insistiranje na činjenju greške koja će, naročito u Vojvodini, izazvati velike probleme”, naveo je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u saopštenju za javnost.

Taj sekretarijat je optužio ministarku Snežanu Bogosavljević Bošković da je grubo ignorisala brojne sugestije i primedbe na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje su bile predočene tokom i nakon javne rasprave.

U saopštenju se podseća da je i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu kroz javnu raspravu ukazivao na neprihvatljivost niza rešenja, posebno na “štetnost” prava prvenstva zakupa, odnosno na rešenje da se isključivo pravnim licima da 30 posto državne zemlje na 30 godina, kao i da će, ako zakon bude usvojen u tom obliku, on naneti veliku štetu poljoprivrednicima.

Pokrajinska vlada je utvrdila, a Skupština Vojvodine usvojila šest amandmana na Predlog zakona, s ciljem da se on “popravi”.

“Isto tako, brojni poljoprivredni stručnjaci su upozoravali na opasnosti ukoliko Predlog zakona bude usvojen u ovom, postojećem obliku. I oni, a naročito poljoprivrednici, predlagali su rešenja kako to prevazići. Na žalost, Ministarstvo poljoprivrede je sve to ignorisalo”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga