Sekretarijat: Nije tačno da je nezaposlenost najveća u Vojvodini

Vojvodina je iza beogradskog regiona, a ispred svih ostalih u Srbiji

03. jan 2014

Vojvođanski sekretarijat za privredu negirao je danas navode Republičkog zavoda za statistiku da je u Vojvodini najveća stopa nezaposlenosti u odnosu na ostale regione u Srbiji i naveo da je Vojvodina po svim ekonomskim pokazateljima odmah iza beogradskog regiona.

Pokrajinski sekretarijat za privredu je u saopštenju za javnost upitao Republički zavod za statistiku kako je moguće da su njihovi rezultati o nezaposlenosti i zaposlenosti potpuno različiti od drugih ekonomskih pokazatelja, kao i od zvaničnih podataka Nacionalne službe za zapošljavanje.

Taj sekretarijat je, pozivajući se na podatke Nacionalne službe za zapošljavanje, naveo da je broj zvanično prijavljenih nezaposlenih na kraju 2013. godine u Vojvodini bio za 1.072 osobe manji nego na kraju 2012. godine, dok je na nivou Srbije u tom istom periodu porastao čak za 10.303 osoba.

Bruto društveni proizvod Vojvodine je iznad proseka Srbije, a Vojvodina je, sa beogradskim, jedini razvijeni region pa prema razvijenosti lokalnih samouprava daleko prednjači u odnosu na druge regione, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Vojvodina, prema prosečnoj neto zaradi, takođe drugi region, sa mnogo manjim procentom zaposlenih u javnom sektoru u odnosu na beogradski region, gde su ostvarene najveće zarade.

Vojvodina je region sa najvećom stopom rasta industrijske proizvodnje, sa najboljim rezultatima u turizmu, manjim spoljnotrgovinskim deficitom u odnosu na druge regione i sa ostvarenim izvozom koji je, sa Šumadijom i zapadnom Srbijom, čini vodećom regijom, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, sa skoro polovinom stranih investitora na svojoj teritoriji od svih prisutnih u Srbiji, sa velikim brojem zaposlenih u tim kompanijama, Vojvodina ne samo lider u Srbiji, nego i četvrti region u Evropi.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga