Sekretarijat: Ministarka Mihajlović izbacila sa spiska govornika pokrajinskog sekretara

Ministarka prekršila autonomiju univerziteta

11. dec 2014

Na insistiranje ministarke Zorane Mihajlović u poslednjem trenutku danas je otkazano protokolom predviđeno obraćanje pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj Vladimira Pavlova na otvaranju Samsung App. Lab, saopšteno je danas iz Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj.

U saopštenju se objašnjava da je Pavlova na događaj pozvao Dekanat Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, ali da je Mihajlović zahtevala da se sa spiska govornika izbriše pokrajinski sekretar, koji je trebalo da se obrati u ime osnivača.

Kako se ocenjuje, time je grubo prekršena autonomija Univerziteta i događaj je pretvoren u politički miting.

„Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, očigledno, nije prisustvovala u svojstvu ministarke Vlade Republike Srbije, već u svojstvu funkcionerke Srpske napredne stranke“, navodi se u saopštenju Sekretarijata.

U njemu se dodaje da je tužno što ministarka nema poštovanja ni prema najvažnijim institucijama države, ni prema mladim ljudima, koji su njena budućnost.

Pokrajinska administracija je poručila da očekuje da se povodom ovog događaja, kakav se, kako se ističe, nije desio na obrazovnim institucijama u Srbiji još od devedesetih godina,
oglase organi Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, kao i najšira akademska javnost.

„Pokrajinska vlada AP Vojvodine smatra da u budućnosti ne bi bilo politički celishodno predstavnike osnivača tretirati od strane gostiju na ovakav način“, zaključuje se u saopštenju.

Doroslovački: FTN nije imao nikakvog udela u kreiranju događaja

U pisanoj izjavi koja je dostavljena medijima dekan FTN Rade Doroslovački istakao je da je protokol otvaranja događaja organizovala kompanija Samsung i agencija koja je angažovana od strane Samsunga – SVA.

On je naveo da Fakultet tehničkih nauka nije imao nikakvog udela u kreiranju ovog događaja.

„Fakultet tehničkih nauka je u potpunosti usmeren prema napretku i razvoju talentovanih studenata i ostvarenju uslova za korišćenje najsavremenijih uređaja u nastavi i istraživanjima. Fakultet tehničkih nauka je nebrojeno puta pokazao da poštuje svog osnivača, Pokrajinsku administraciju i institucije Republike Srbije“, poručio je Doroslovački.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga