Sekretarijat: Kalanovićeva se uključila u kampanju protiv Vojvodine

U vreme autonomije, Vojvodina posle Slovenije bila najrazvijenija u tadašnjoj SFRJ

22. jan 2013

Pokrajinski sekretarijat za privredu ocenio je danas da se ministarka za regionalni razvoj u Vladi Srbije Verica Kalanović uključila u kampanju koja se vodi protiv Vojvodine izjavama da je pokrajinska vlada „bezidejna“ i da je Vlada Vojvodine krivac što ova pokrajina od 2004. godine beleži stalni pad u razvoju.

„Takva izjava je krajnje tendeciozna, paušalna i deo je kampanje koja se ovih dana vodi protiv Vlade Vojvodine. Nazivati Vladu Vojvodine „bezidejnom“ predstavlja omalovažavanje i vlade i građana Vojvodine zbog dnevnih političkih interesa“, navodi se u saopštenju za javnost.

Podseća se da je Vojvodina u vreme dok je uživala punu autonomiju za vreme SFRJ, bila posle Slovenije najrazvijeniji region tadašnje Jugoslavije, dok je tokom devedesetih godina, Vojvodina podnela najveći tako što je delila sudbinu cele zemlje.

Pokrajinski sekretarijat za privredu je naveo da je Vojvodina u poslednjih 20 godina, zbog ograničenih nadležnosti, ostvarivala veoma mali uticaj na ekonomsku politiku koja je vođena na državnom nivou, a nije imala uticaj ni na proces privatizacije, u kojem je devastirana njena privreda, a naročito poljoprivredni sektor.

Dodaje se da je Vlada Vojvodine od 2008. godine do danas uložila „ogromne napore“ da se veliki broj loše privatizovanih i uništenih poljoprivrednih i privrednih subjekata oduzme neodgovornim vlasnicima i ponovo vrati državi na raspolaganje, stso je rezultiralo uspehom.

„Reči su jedno, a podaci drugo. Vojvodina je i danas, posle Beograda, najrazvijeniji i najperspektivniji region u Srbiji, što pokazuju svi validni ekonomski pokazatelji. Gotovo 40 odsto onoga što Srbija izvozi proizvodi se u Vojvodini, dok je svega 31 odsto uvoza usmereno ka njoj, računajući tu i uvoz energenata za celu Srbiju“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je pad industrijske proizvodnje u 2012. godini najmanji u Vojvodini, dok je u njoj realizovano 45 odsto svih stranih investicija u okviru Srbije.

„Više od 270 stranih kompanija posluje u Vojvodini, iako je nivo državnih podsticaja za privlačenje stranih investicija bio najmanje usmeren ka Pokrajini. Uostalom, Vojvodina je, prema časopisu Fajnenšel tajms (Financial Times), proglašena za četvrti region u Evropi u 2012. godini po ostvarenim uslovima za privlačenje stranih investicija“, piše u saopštenju.

Dodaje se da, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, broj nezaposlenih Pokrajini ne raste već nekoliko godina, dok je BDP u Vojvodini malo ispod republičkog proseka samo iz razloga što je Beograd sedište velikih kompanija i državnih institucija u kojima se zarade finansiraju iz republičkog budžeta, tako da su i svi ostali regioni daleko ispod proseka i ispod Vojvodine.

Navodi se da je Vlada Vojvodine u poslednjih nekoliko godina realizovala „najveći investicioni ciklus u poslednjih nekoliko decenija“.

„Ovakve izjave minisarke Verice Kalanović, nažalost, ne doprinose našim zalaganjima za sveobuhvatnu saradnju između Vlade Srbije i Vlade Vojvodine kao modelu za poboljšavanje privrednog ambijenta u zemlji i ostvarivanju, verujemo, istih ciljeva“, istakao je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga