Sekretarijat: Još nije stigao odgovor od Vlade Srbije

Ministar finansija nije našao vremena da organizuje sastanak sa predstavnicima Pokrajinske vlade

01. okt 2015

Prošlo je više od mesec dana od kada je Pokrajinska vlada uputila zahtev Vladi Srbije da se iz sredstava tekuće budžetske rezerve republičkog budžeta obezbedi budžetu Vojvodine 4,4 milijarde dinara, ali do danas nije stigao nikakav ni pismeni ni usmeni odgovor, saopšteno je iz Pokrajinskog sekretarijata za finansije.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za finansije su poručili da i nakon mesec dana ministar finansija nije našao vremena da organizuje sastanak sa predstavnicima Pokrajinske vlade.

Pokrajinska vlada je na sednici održanoj 26. avgusta, donela zaključak kojim se od Vlade Srbije traži da obezbedi budžetu Vojvodine 4,4 milijarde dinara, koje nedostaju kako bi se omogućilo izvršavanje Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2015. godinu.

„Smatramo da je traženi iznos od 4,4 milijarde dinara, što je svega  0,85 odsto od ostvarenih poreskih prihoda budžeta Srbije u prvih osam meseci ove godine, višestruko manji od stvarnog duga Republike prema Pokrajini koji je sa 31. avgustom dostigao 21,3 milijarde dinara“, piše u saopštenju za javnost.

Kako se navodi, značajan pad profitabilnosti privrednih društava u 2014. godini odrazio se na pad prihoda od poreza na dobit preduzeća i time je  dovedeno u pitanje izvršavanje ustavom, zakonom i statutom Vojvodine utvrđenih nadležnosti Pokrajine.

Za osam meseci ove godine od 515 milijardi dinara, budžet Pokrajine je trebalo da u prvih osam meseci ove godine oprihoduje najmanje 36,1 milijardu dinara

„U prvih osam meseci ove godine, za nadležnosti Vojvodine u pokrajinski budžet usmereno je umesto 36,1 milijarde dinara (7 odsto poreskih prihoda budžeta Srbije), svega 14,8 milijardi dinara ili 2,9 odsto od ostvarenih poreskih prihoda budžeta Srbije“, upozorio je Sekretarijat.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga